Îngrozitor! Fața cea mai urâtă a Clujului, dezvăluită de Deutsche Welle
Un reportaj realizat de Deutsche Welle ne arată fața oribilă a Clujului. Se numește Pata Rât și contrazice tot ce ne place să credem despre oraș: că este frumos (nu este, nu poți scoate Pata Rât din tablou), că este la standarde europene (nici pe departe, colectarea selectivă la noi este de 14%, față de 49%, media europeană), că este al tuturor (dar 1.500 de oameni sunt abandonați lângă groapa de gunoi).
Comunitatea de la Pata Rât apare în documentar, cu lipsurile sale și riscurile la care se expune. Accentul este pus însă pe gropile de gunoi și mai cu seamă pe Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. Ați auzit de mii de ori asta, Clujul și-a ratat toate termenele-limită pentru finalizarea proiectului; Comisia Europeană confirmă că nici astăzi nu este gata în totalitate. Dar problema și mai mare e cum se folosește acest centru și cum s-au aruncat la gunoi 40 de milioane de euro din bani europeni.
Responsabilitățile sunt așa: deșeurile sunt în gestionarea Consiliului Județean, dar comunitatea care locuiește acolo ține de Primăria Cluj-Napoca.
FILMUL ESTE AICI.
Deutsche Welle a filmat cu drona la CMID, iar în imagini se vede că deșeurile nu sunt sortate corespunzător. Iar acest lucru vine chiar acum, în perioada în care CMID trebuie să primească autorizația anuală de mediu din partea Agenției de Protecție a Mediului. Dacă APM își face treaba corect, CMID va rămâne în aer. Și tot județul.
Vina este comună, a clujenilor, că nu reciclează, a operatorului de salubritate, dar și a administrației. Există sancțiuni prevăzute de lege pentru cei care nu colectează selectiv, care nu se aplică, întrucât ar produce efecte în plan electoral. În documentar se vede cum angajații operatorului deșartă conținutul unei pubele în alta, amestecând cartonul cu plasticul.
În film apar mai mulți clujeni, activiști sau reprezentanți ai autorităților locale. Szakats Istvan, activist de mediu, este unul dintre ei: “Nimic nu este cum ar trebui să fie. Nu poți să găsești un lucru făcut ca la carte. Depozitul e făcut prost. Sortarea se face prost. Colectarea se face prost. Tomberoanele sunt făcute prost. Transportul se face prost. Care parte poți să arăți că e făcută ca la carte?”
Autoarea documentarului, Gonna Ketels, susține că Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, a refuzat să o primească. A vorbit însă cu purtătorul de cuvânt Alin Iuga, iar acesta, în românește, a subliniat că proiectul este un succes.
Stefan de Keersmaecker, de la Comisia Europeană, a afirmat că proiectul este implementat în proporție de 95%, că va fi 100% în decembrie, și că modul de utilizare a investiției se analizează local.