Inflație de proiecte USR PLUS în Parlament. Centuri, parcuri industriale și… supercomputer

Reprezentanții USR PLUS s-au pus pe treabă foarte serios. Liderii de grup din Parlament le-au cerut o listă a celor mai importante investiții din județele lor; s-au strâns peste 450 de proiecte din toată țara, unele vechi și deja aflate în diverse faze de realizare, altele noi-nouțe. Clujul a fost campion, cu 68 de propuneri, care includ „accente” precum centura metropolitană, metroul, trenul metropolitan, spitalul regional de urgență, legătura DN1 – A3 pe la Mărtinești.
“Am dorit să subliniem importanța acestor proiecte pentru comunitatea clujeană. Liderii de grup vor trimite lista la ministere și vom afla, cu această ocazie, și ce s-a făcut pentru realizarea lor. Iar dacă unele proiecte au fost cumva uitate în afara bugetului pe 2021, să fie incluse”, a spus Radu Molnar, deputat USR PLUS. El și colegii săi au fost conștiincioși: au strâns propuneri din întregul județ.
USR PLUS are un singur primar în județul Cluj, cel de la Panticeu. De aceea, s-au cerut fonduri pentru asfaltare, canalizare și cadastrare în această comună. Pe listă se regăsesc însă și alte propuneri. Iată câteva exemple:
- modernizarea Spitalului CFR și trecerea sa în subordinea muncipiului Cluj-Napoca
- construirea unui parc industrial în Florești
- centura sudică a Floreștiului
- centuri pentru Dej, Turda și Huedin
- refacerea podului peste Arieș de la Turda
- parcul industrial Tetarom V
- extinderea Bibliotecii Centrale Universitare
Radu Molnar a venit și cu propuneri din domeniul său de activitate, care este IT-ul. A discutat cu directorul Institutului de Fizică și a decis să ceară realizarea unui studiu de fezabilitate pentru o rețea de computere cuantice. Apoi, proiectul care este însă 100% al lui Molnar este construirea unui supercomputer. În România, nu există infrastructură de specialitate care să dea posibilitatea cercetării, inovării și dezvoltării în domeniul IT și HighTech, deși ne considerăm țara IT-ului. Deputatul a explicat care ar fi avantajele.
“Crește capacitatea de reacție a Guvernului României în condiții de urgență maximă adică atunci când sunt multe variabile și timpul este foarte scurt. Având la dispoziție un supercomputer se poate reduce timpul necesar pentru rezolvarea urgenței sau reducerea numărului de victime, prin „big data simulations” și „urgent computing”. Se poate folosi ca suport pentru proiecte școlare și universitare, prin alocarea de „timp de computare” prin concursuri către proiectele câștigătoare. La fel, se pot organiza astfel de concursuri și pentru Start-up-uri, HPCul devenind astfel un centru gravitațional în jurul căruia să se dezvolte start-up-urile și firmele inovatoare”, a explicat Radu Molnar.