Incredibil. Insistă să construiască o clădire în curtea Radio Cluj, deși li s-a promis campus în Lomb

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     2967 Vizualizări.  

Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UBB dă semne că vrea neapărat să-și construiască un sediu nou, fix în curtea Radio Cluj, pe strada Donath nr. 160. Cel puțin așa reiese după certificatul de urbanism pe care l-a scos de la Primărie. Asta deși Emil Boc a anunțat că a oferit teren pentru sediul acestei facultăți și pentru căminele sale în Lomb, unde ar urma să se organizeze un concurs de arhitectură.

În urmă cu un an, proiectul a intrat în dezbaterea comisiei de urbanism a municipiului și fost contestat de majoritatea arhitecților.

“De ce atât de mare? Cum s-a ajuns aici. Noua clădire va eclipsa Casa Radio, o va ascunde dinspre Someș, ea nu va mai exista. Este o clădire anacronică”, a spus Adrian Iancu. “Nu face cinste UBB. Se vede că este o parcelă dezmembrată, nu cred că trebuie să avem această intervenție”, a subliniat și Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului. “Casa Radio este o clădire cu o arhitectură de bună calitate din anii ’60. Nu îmi place ce văd”, a fost de părere și arhitectul Voicu Bozac. “Casa Radio este o clădire categoric ilustrativă pentru epoca sa, un edificiu important din punct de vedere cultural. Ce se propune aici este absurd”, a completat Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al municipiului.

Casa Radio, inaugurată în 1967, ar putea fi declarată monument istoric, având în vedere că are o vechime de peste 50 de ani.

Potrivit certificatului de urbanism, înălţimea maximă a imobilului nu poate depăşi 18 metri, respectiv parter +4 etaje + etaj retras sau mansardă. Totuși, la ședința de acum un an, arhitecții au propus două niveluri de subsol, parter și trei etaje, cu o înălțime maximă de 15,5 metri. Poate acum vor veni cu ceva mai „suav”.

1.200

de metri pătrați are terenul în posesia căruia a intrat UBB, pe strada Donath 160.

În 2021, cel care a luptat singur împotriva tuturor a fost viceprimarul Dan Tarcea. “Nu putem interzice o construcție numai pentru că nu putem vedea dintr-o anumită perspectivă o anumită clădire. Că nu o vedem 10 secunde dinspre Someș, când trecem cu mașina. Este absurd ca parcela să fie declarată neconstruibilă. Dacă cei de la Radio doreau să cumpere acel teren, ar fi trebuit să îl cumpere. Nu putem spune stop construcțiilor, este un demers exagerat.

În ședința de anul trecut, arhitectul Adrian Iancu a amintit de decizii controversate ale Primăriei, care s-au lovit de societatea civilă; a atras atenția că, în acest caz, ar putea apărea o reacție dură din partea Radio Cluj și TVR Cluj, care funcționează împreună în clădirea din Grigorescu.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.