Incredibil. Deșeurile reciclabile sunt mai SCUMPE decât gunoiul menajer; la rural trece de 1 leu/kg
Cifre aiuritoare în noul contract pentru ridicarea deșeurilor. Deșeurile reciclabile, cele care teoretic se pot valorifica, sunt colectat mai scump decât gunoiul menajer. Se întâmplă acest lucru în mediul rural. Un leu, plus TVA, costă deșeurile reciclabile, față de 59 de bani, plus TVA, gunoiul menajer. În mediul urban este mai ieftin, dar raportul rămâne: 65 de bani, plus TVA, la reciclabil, 50 de bani, plus TVA, la menajer. Culmea, dacă cetățenii ar face efortul de a vinde deșeurile reciclabile, ar câștiga bani!
Ca să fie clar, acest lucru va duce la uciderea colectării selective. Dacă nu vor da foc hârtiei și plasticului, atunci probabil că vor prefera să îl pună în tomberonul de gunoi menajer. Iar graba cu care primarii au lăudat noul operator de salubritate se va întoarce împotriva lor.
Am discutat cu Gabriel Olteanu, directorul regional al Supercom. “Gândiți-vă că noi mergem după rezidual de patru ori pe săptămână, iar după reciclabil, de opt ori. Bineînțeles că este mai scump. Noi avem contracte aprobate de ADI ECO METROPOLITAN, care a primit mandat de la toate primăriile. Operăm prin delegare de servicii. Reciclabilul nu este al nostru, ci al ADI ECO METROPOLITAN, ei sunt cei care pot să îl valorifice”, a spus Olteanu.
Asociația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului este condusă de Claudiu Olenici. L-am rugat să ne spună ce crede despre această situație. “Până acum, chiar dacă existau tomberoane în curtea cetățeanului, acesta prefera să incinereze, să aprindă deșeurile de orice fel. Cu atât mai mult cele care puteau fi reciclate: carton, plastic sau anumite deșeuri din construcții. O altă metodă era cea a depozitării în locurile consacrate pentru așa ceva din comună, respectiv gropile de gunoi acceptate tacit de către primari. Cu noul preț și noua organizare în ceea ce privește colectarea, cu atât mai puțin va fi încurajată separarea pe fracții și ridicarea deșeurilor, ținând cont că prețul este foarte mare pentru reciclabile. Este previzibil că urmează ca cetățeanul să găsească metode convenabile economic pentru el, iar autoritățile ar trebui să demareze renegocieri și să intervină până nu e prea târziu”, a spus Olenici.
Am vorbit și cu primari care au spus că, la început, Supercom a acceptat să colecteze gratuit deșeurile reciclabile, ca să nu facă o impresie proastă din prima clipă. Este însă o companie privată, care va dori să își maximizeze profitul, așa că o astfel de situație nu va putea dura foarte mult.