Începe școala. Secție specială pentru copii, la „Boli Infecțioase”
Județul Cluj se pregătește pentru începerea anului școlar. Elevii nu au mai călcat prin unitățile de învățământ din luna martie.
Prefectul Mircea Abrudean a susținut astăzi o conferință de presă; i-a avut alături pe Marinela Marc, inspector școlar general, și pe Mihai Moisescu-Goia, directorul Direcției de Sănătate Publică.
Cei trei au făcut o prezentare generală a modului în care începe școala. Cea detaliată diferă de la o unitate la alta, în funcție de condițiile existente.
317
școli și grădinițe din județul Cluj vor porni la drum cu toți copiii la școală.
98
de școli și grădinițe pornesc pe scenariul al doilea, adică parțial online. Este vorba despre unități cu mulți copii și spații reduse, în special din orașele județului.
8
școli sau grădinițe vor ține cursuri exclusiv online, 6 din zona Aghireșu (Legia, Ticu Colonie, Macău, Băgara) una din Câmpia Turzii (unde trebuie terminate o serie de lucrări) și Liceul “Horea, Cloșca și Crișan”, din Cluj-Napoca, privat (care a optat pentru scenariul online).
Cu această ocazie, prefectul Mircea Abrudean a spus că sistemul medical este pregătit în cazul în care vor apărea infecții la copii. “Avem 22 de locuri într-o secție special dedicată copiilor la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase”, a spus prefectul.
Dacă apare un caz, într-o casă, toți colegii vor intra în carantină 14 zile.
În acest moment, numărul școlilor și grădinițelor care au toaletă în curte s-a redus la una. Fuseseră 13 anul trecut, a explicat Mircea Abrudean. Unitatea cu probleme este grădinița din satul Strâmbu, comuna Chiuiești.
Sunt 45 de școli unde nu există apă potabilă; în cazul acestora, se aduce apă la butoi.
Părinții nu pot cere, pentru copiii lor, să rămână acasă decât justificat. “Unde copiii sunt bolnavi, părinții pot solicita să facă activitate online. Nu pot rămâne însă acasă pentru că au niște temeri nejustificate. Le-ar mânca un an copiilor ținându-i doar din cauza unor temeri acasă. Vor fi mai în siguranță la școală decât cu bunicii în parc”, a spus Marinela Marc, inspectorul școlar general al județului.
Există și profesori care nu merg la școală, dar puțini. “Sunt 2-3 cazuri de cadre didactice care au probleme medicale. Acestea au solicitat să lucreze de acasă, online, iar alt cadru didactic îi va supraveghea pe copii în clasă. Putem accepta o astfel de situație”, a subliniat Marinela Marc.
Toate școlile și grădinițele au primit bani pentru dezinfectanți, la Cluj-Napoca. Aflând că un director a cerut bani de la părinți, inspectorul școlar general a spus că acesta trebuie să își dea demisia. Nu s-a pomenit însă niciun nume de persoană sau de școală.