Încă un loc de vizitat: Muzeul Morii. “Am expus totul în două zile” – GALERIE FOTO

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     3292 Vizualizări.  

Clujul are multe locuri interesante de vizitat, unele dintre ele necunoscute. Sau cunoscute mai puțin. Poate că ați auzit de moara de apă de la Bologa, însă nu toată lumea știe că, din luna august, acolo există și un muzeu. A fost deschis abia în august 2021. Putem spune că este cel mai nou muzeu al județului. 

Moara este o veche afacere de familie, dar ea nu mai funcționează de patru ani. “Este funcțională, dar s-au schimbat vremurile”, a explicat Mihaela Potra, cea care a decis ca, în camera unde cerealele se transformau în făină, să expună vechi obiecte ale familiei. Esențe ale tradiției locului.

“Când mi-a arătat mama câte lucruri are, mi-am spus că trebuie să le expun. Pe unele le țin minte de când eram mică. Au contribuit cu obiecte și alte rude sau cunoscuți. Am expus totul în două zile, cu ajutorul câtorva prieteni”, ne-a spus doamna Mihaela. Unul dintre exponate este un tablou cu bunicii ei; o poză alb-negru de prin anii ’50 care dă identitate micului muzeu.

Costume vechi, obiecte casnice și de mobilier, țesături, ștergare, unelte – există suficientă varietate. Chiar și mecanismul morii este un exponat, iar “muzeografului” îi face plăcere să explice cum funcționa. Tinerii care nu știu ce însemna viața la țară pot să înceapă să înțeleagă pornind din acest loc. 

„Cele mai vechi sunt ștergarele, au peste 100 de ani vechime”, ne mai spune Mihaela Potra.

Intrarea este gratuită, dar se pot cheltui bani pe magneți de frigider, pentru a răsplăti efortul și amabilitatea gazdelor.

O excursie la Bologa trebuie completată obligatoriu cu o vizită la castel. Lucrările de reabilitare, conservare și punere în valoare din ultimii trei ani par să fie aproape de finzalizare, iar locul devine unul cu care județul să se poată mândri. De sus, tot satul se vede ca din dronă.

A, să mai amintim că nu departe este și arborele sequoia, bătrân de peste 100 de ani. Dacă porniți spre Bologa și Rogojel, într-o zi însorită, sunt puține șanse să vă pară rău.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.