Încă o investiție scoasă din joben: un pod rutier nou peste Someș

Primăria ne face surprize. Apar lucruri noi, hocus-pocus, de care afli, ca cetățean, abia când s-au cheltuit deja banii pe studiul de fezabilitate, eventual când intră în dezbaterea Consiliului Local.
Pot fi folositoare, pot fi valoroase, dar filtrul utilizatorului final, care este cetățeanul, este ignorat. Asta am spus, de exemplu, despre pasajul subteran de la Auchan Iris: da, e nevoie de soluții, dar hai să vedem ce idei ne vin; poate că varianta Primăriei nu e cea mai bună, poate fi ajustată. În cazul acesta, am fi aflat înainte de studiul de fezabilitate că prin zonă trece o magistrală de apă.
Un alt proiect scos din joben, despre care nu s-a vorbit nicăieri, este un pod nou peste Someș. Da, avem prea puține treceri peste Someș. Da, podul nou apare în planul de mobilitate urbană durabilă și în masterplanul pentru zona dintre Someș și Bulevardul Muncii, însă de ce să nu discutăm despre el? Cât de mare, cât de lat, ce structură etc? De ce nu și un pasaj peste calea ferată? Poate tocmai asta se evită: posibilitatea ca oamenii să exprime păreri. Sau poate primarul botezat de unii “osă” vrea acum să schimbe percepția publică; de acum să se conjuge verbul “a face” la perfectul compus.
Uite ce spune acum primarul Emil Boc: “Au demarat două proiecte majore: un pod nou pe str. Fabricii de Zahăr (Hornbach) – este în curs de realizare documentaţia tehnico-economică şi pasajul de la sensul giratoriu Oaşului – Muncii pentru fluidizarea circulaţiei (aici indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi în Consiliul local şi este în curs de elaborare caietul de sarcini pentru proiectare şi execuţie, licitaţia urmând să se deruleze în 2024)”.

Pe strada Fabricii de Zahăr există astăzi o pasarelă pietonală.
În urmă cu doi ani, după realizarea planului de mobilitate urbană durabilă (PMUD), Media9 prelua din studiu următorul pasaj: “Râul Someșul Mic reprezintă o barieră naturală în teritoriu și cu toate că există un număr considerabil de poduri care îl traversează, se remarcă concentrarea lor în zona de vest a municipiului, zona de est. Legătura între Bd. Muncii și cartierele Mărăști, Bulgaria și Someșeni este deservită de un număr redus de poduri. O dezvoltare coerentă va presupune îndesirea numărului de treceri peste Someșul Mic între aceste relații, utilizând ca suport infrastructura existentă și relațiile din teritoriu deja formate”, se arată în document.
Iar prima urgență, din punctul de vedere al consultanților, era construirea unui pod care să lege partea nordică de cea sudică a străzii Fabricii de Zahăr. Tot acolo s-a propus atunci realizarea unui pasaj peste calea ferată. Podul și pesajul au fost evaluate, în total, la 10 milioane de euro.
“Urmare a implementării unui pod peste Râul Someș, în zona str. Fabrica de Zahăr, alternativă mai scurtă pentru unii utilizatori pentru a accesa zona cartierului Muncii, prin care se realizează o nouă legătură a zonei Bd. Muncii cu zona centrală, se identifică o reducere a traficului total pe principalele 3 axe paralele, respectiv str. Oașului, str. Fabricii, str. Beiușului și str. Dumitru Georgescu-Kiriac, cu procente cuprinse între 7% (pe str. Oașului și str. Fabricii) și până la 15% (str. Beiușului și str. Dumitru Georgescu-Kiriac). De asemenea, se observă o redistribuite a traficului pe străzile adiacente noului coridor creat de traversarea Someșului pe noul pod”, scria în PMUD.