Încă o construcție pe trotuar, în Cluj. Iar aceasta nu s-a ridicat pe vremea lui Funar

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     10669 Vizualizări.  

Hotelul Cristian, îl știți, e construit pe trotuar, în plin centrul Clujului, iar primarul actual a dat vina pe fostul. Ei bine, iată o altă clădire construită peste trotuar, iar de această dată Gheorghe Funar nu mai poate fi acuzat.

Vorbim despre complexul Fortuna, din Grigorescu, prin fața căruia trecea un trotuar. Astăzi, în locul trotuarului este un Mega Image, iar trecătorii trebuie să se strecoare pe o fâșie de pâmânt, pe lângă un gard viu. O nesimțire care credeai că nu se poate întâmpla la Cluj. Dar stați, asta nu e tot.

Acesta era un trotuar pe care se putea trece spre strada Donath, mărginit de niște coloane. Acum „pe trotuar” este Mega Image.

Cum se poate vedea din autorizația de construire (AICI), eliberată în 2018, lucrările executate ar fi trebuit să se rezume la „modificări interioare, cu păstrarea funcțiunii” și „amplasare firmă pe fațadă”. Oricine a văzut ce s-a petrecut pe șantier știe că este o minciună. Arhitecții contactați de Media9 spun clar că s-a modificat structura de rezistență.

Imagine din timpul lucrării. S-a făcut „modificare interioară”

Apoi, prin ocuparea trotuarului și prin închiderea terasei de la etaj, indicii urbanistici s-au schimbat complet. Nu s-a modificat interior, ci și exterior. Dar Primăria nu a părut să fie deranjată. Acum, complexul Fortuna arată mai bine, e drept, dar cu prețul păcălirii clujeanului.

Scriam în 2018 că lucrările la complexul Fortuna au fost autorizate de Primărie la solicitarea a trei societăți partenere, ATS RE SRL, Flora SA și VP Magassin. Ultima este parte din grupul Vel Pitar, fiind divizia de retail a companiei bucureștene. Celelalte două societăți sunt clujene au avut probleme cu legea în ultima perioadă.

ATS RE SRL aparține oamenilor de afaceri Victor Adrian Șchiopu și Dorin Săcară, despre care presa spune că, împreună cu un alt asociat, Sorin Bădău, au fost norocoşii beneficiari ai retrocedărilor frauduloase făcute de ANRP. Șchiopu ar fi primit aproape 30 de milioane de lei. Dorin Săcară este și un cunoscut investitor în domeniul energiei regenerabile.

SC Flora SA a fost măcinată de un lung șir de scandaluri între două tabere care s-au luptat în tribunal pentru pachetul majoritar. În 2017, cinci acționari, în frunte cu Nicolae Bor, cunoscut în zona de business, au primit amenzi penale în dosarul în care au fost trimiși în judecată pentru fals și instigare la fals sub semnătură privată. Presa a scris că societatea Flora a fost devalizată de peste două milioane de euro.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.