Încă o capelă. „Construcția ei este oportună și justificată”

Autor  admin   în       11 luni în urmã     2104 Vizualizări.  

O capelă nouă va fi construită într-o localitate din județul Cluj. Proiectul său va fi discutat de specialiștii în urbanism în ședința Comisiei tehnice a Consiliului Județean de joi, 9 noiembrie.

De altfel, construcția de capele este pe agenda fiecărui primar care se respectă. Vremurile cu cortegii funerare pe străzi au apus, iar oamenii cer locuri civilizate, solemne, în care să nu îi plouă, pentru a-și omagia rudele trecute la cele sfinte.

Capela urmează să fie edificată în satul Cubleșu Someșan, comuna Pantinceu.

993

de metri pătrați este suprafața parcelei pe care urmează să fie construită capela.

Beneficiara investiției, comuna Panticeu, dorește construirea unei capele mortuare cu regim de înălțime P (parter), amenajare acces auto și pietonal din drumul local, amenajarea exterioară a incintei, împrejmuirea terenului pe latura dinspre drumul de acces și racordarea/branșarea la utilități.

Amplasamentul studiat este situat în zona centrală a satului Cubleșu Someșan, comuna Panticeu, are suprafața totală de 993 de metri pătrați și se află în proprietatea publică a comunei.

Potrivit memoriului justificativ, terenul studiat are acces direct din drumul de importanță locală care delimitează parcela pe latura sud-estică. Acest drum conectează zona cu drumul comunal DC 155 care traversează satul Cubleșu Someșan și face legătura cu comuna Dăbâca și apoi cu comuna Bonțida.

În comuna Dăbâca DC 155 se conectează cu drumul județean DJ 161, iar mai apoi în comuna Bonțida DJ 161 se conectează cu drumul național DN 1C. DN 1C face legătura între municipiul Cluj-Napoca și municipiul Dej.

Situată în centrul satului, capela este aproape de biserică și de cimitir

Amplasamentul studiat se află la aproximativ 36 de kilometri  de municipiul Gherla, la 50 de kilometri de municipiul Dej și la aproximativ aceeași distanță de municipiul Cluj-Napoca.

Clădirile din proximitatea zonei studiate în partea de nord, vest (peste vale) și sud-vest au funcțiunea de locuințe
individuale cu un regim de înălțime redus (parter) și o imagine arhitecturală tipic rurală cu acoperiș în două sau patru ape.

În vestul parcelei studiate, la o distanță de aproximativ 170 de metri se află Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli și cimitirul din Cubleșu Someșan.

„Datorită învecinării directe cu parcela casei parohiale și a proximității de biserică și cimitir și datorită amplasării centrale în cadrul satului, funcțiunea propusă se consideră oportună și justificată”, se arată în memoriul justificativ.

Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură și urbanism Urban Form din Cluj-Napoca.

Te-ar putea interesa și acest articol:

Aviz favorabil! Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță: „Felicitări! Așa trebuie să arate un proiect de acest fel!”

Unii au citit și articolul de mai jos:

GALERIE FOTO Arhitectul șef al județului Cluj, despre capela mortuară din Răscruci: „Uitați cât de bine a ieșit!”

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.