Încă nici nu se construiește spitalul regional și apar plângeri că e depășit
Spitalul regional de urgență, care urmează să se construiască în Florești, este considerat deja depășit în ceea ce privește organizarea procedurilor de urologie și transplant renal.
Un medic de la ICUTR, chirurgul Mihai Suciu, susține că proiectul noului spital se bazează pe informații de acum zece ani, care nu mai sunt valabile astăzi. Suciu spune că la Cluj ar trebui construit un nou institut de transplant renal, de la zero, în locul mansardei în care funcționează astăzi.
Monentan, pe amplasamentul viitorului spital se lucrează la pregătirea terenului pentru a se putea construi.
„Suntem prinși în cadrul Spitalului Regional în câteva locuri, adică în spații limitate. Institutul de Urologie și Transplant are acolo prevăzute cinci locuri de transplant. Păi dacă ai două, trei transplanturi, cum avem de multe ori două, trei prelevări într-o zi, înseamnă șase pacienți într-o zi. Adică nu știu dacă sunt gândite lucrurile pentru necesitatea institutului de ziua de azi. Pentru că institutul ăsta, atunci când s-a hotărât să se facă spitalul acesta, a fost acum vreo zece ani, când adresabilitatea nu era așa de mare. Adresabilitatea Institutului este foarte mare, pentru că rezolvă cazuri nu numai din județul Cluj, ci de multe ori din toată Transilvania și din județe adiacente.
De un nou institut de urologie și transplant ar avea nevoie Clujul. Se poate construi, la banii Clujului, cu bani de nimic, pentru că o instituție, un institut de 8.000 de metri pătrați, cu metri pătrați cu 5 – 600 de euro pe metrul pătrat, cu cât se poate construi, e vorba de 4.000.000 de euro. Adică un oraș întreg, un județ, nu are banii ăștia să facă o clădire?”, spune chirurgul clujean, la TVR.