Se inaugurează paralelipipedul de sticlă. Trei etaje = nouă ani = 11 milioane VIDEO

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1541 Vizualizări.  

Pe strada Argeș s-a înălțat, de câțiva ani, un paralelipiped de sticlă. Au existat momente când părea părăsit, dar acum s-au schimbat lucrurile.

Este mai animat ca niciodată. Este forfotă și mult mobilier; oamenii de aici și-au reglat ceasurile nu după miezul nopții dintre ani, ci după momentul inaugurării noii clădiri.

Acesta este noul sediu al Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Instituția a devenit independentă; a stat în chirie în “Clădirea roșie” (Casa Învățătorului), dar acum se mută în casa proprie. E pe strada Argeș, cum vă spuneam, peste Canalul Morii de Liceul “Nicolae Bălcescu” și de Sala de gimnastică “Sonia Iovan”.

Două podețe asigură afluirea și defluirea oamenilor și mașinilor. La intrare am găsit o zonă cu gazon ca pe stadion. Interiorul este aerisit și modern; totul miroase a nou. Am vizitat clădirea alături de inspectorul școlar general Valentin Cuibus. Imaginile le puteți vedea pe vlogul Lespuc le spune.

Parter și trei etaje are gigantul de sticlă.

Jos va fi departamentul de formare profesională și de resurse umane, la primul etaj și-a făcut cartier general “șefimea”, la al doilea stau inspectorii, iar la ultimul se cațără departamentul de relație cu mass media și personalul de sprijin. În clădire vor fi relocați experții în atragerea de fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) și angajații Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională (CJRAE).

Acum se instalează mobilierul, apoi urmează mutarea.

“Între 26 decembrie și 15 ianuarie se va face mutarea, va fi dificil de adus toată aparatura electronică. Sper ca de la mijlocul lunii ianuarie să ne putem desfășura activitatea în noul sediu”, a spus Valentin Cuibus, inspector școlar general al județului Cluj.

Proiectul a început în 2009, însă vestigiile arheologice și un scandal cu Biserica Reformată au ținut constructorii pe loc timp de trei ani. S-a început în 2012, dar contractorul, Construdava, a intrat în faliment înainte să ridice complet imobilul. Contractul care trebuia finalizat în 2016 a fost reziliat, iar în 2017 s-a desemnat un nou constructor: TCI Contractor General. Contractul inițial a fost de 24 de milioane de lei, dar suma finală va fi mai mare. Clădirea care urmează să se inaugureze a costat circa 11 milioane, dar în proiect este prins și noul sediu al Clubului Sportiv Școlar “Viitorul”. Acesta va costa 16-17 milioane de lei (din care până acum s-au cheltuit două), pentru că va avea inclusiv bazin de înot acoperit. Clădirea CSS este ridicată acum în proporție de numai 6%. 

DECLARAȚIE

“Suntem fericiți că în sfârșit este gata. Este cadoul pe care îl primim de Moș Crăciun. I-am scris Moșului încă de acum vreo nouă ani, dar a durat foarte mult construcția”

Valentin Cuibus, inspector școlar general Cluj

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.