În plină campanie electorală, crește prețul gunoiului. Clujenii vor plăti peste 14 lei

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1461 Vizualizări.  

Consiliul Local va aproba joi creșterea tarifelor pentru deșeuri cu încă 25%. Asta în ciuda faptului că, prin darea în folosință a primei celule a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Cluj, am fost asigurați că prețurile vor scădea.

De la 10,92 lei/ persoană se ajunge la 14,43 lei/persoană. O familie cu trei membri va plăti, așadar, 43,29 lei pe lună, cu peste 10 lei mai mult.

Acest preț e valabil doar dacă deșeurile sunt sortate. Dacă nu sunt, operatorul poate percepe o sumă cu 25% mai mare.

Un activit de mediu a protestat pe Facebook și a decis să ceară socoteală Primăriei Cluj-Napoca. Găsiți postarea AICI.

Deschiderea oficială a CMID s-a amânat, după ce atribuirea prin negociere directă fără publicarea unui anunț de participare a fost contestată de compania Eco Sud SA. Contractul a fost oferit RADP Cluj. Deși procedura este în aer, Consiliul Local aprobă deja mărirea tarifelor pentru depozitare, solicitată de RADP, regie aflată în subordinea Primăriei.

Prețul pentru depozitare ajunge la 257,36 de lei pe tonă, după ce în iulie 2019 s-a aprobat saltul de la 77 de lei/tonă la 204,96 lei/tonă.

Consiliul Județean trebuie să reia procedura de atribuie a contractului de administrare a CMID. Problema proiectului este că nu s-a finalizat stația de sortare mecano-biologică. Pentru a suplini acest aspect, RADP intenţiona să impună nişte condiţii în care să fie predate deşeurile colectate selectiv (adică pre-sortate), a căror nerespectare de către operatori ar fi putut atrage cu uşurinţă decizia de neacceptare a deşeurilor la depozit. Ce ar fi făcut operatorii în aceste condiţii? Probabil ce au făcut şi până acum ….. adică au sortat deşeurile în locuri improvizate (str. Cantonului), fără vreo autorizaţie şi lăsând în urma lor o parte a deşeurilor nefolositoare.

Apropos de operatori, Brantner Servicii Ecologice SRL şi Rosal Group SA (sunt cei care ar trebui să menţină curat municipiul Cluj-Napoca, pe zonele I și II), cu toate că au pierdut toate contestaţiile depuse, au reuşit până acum să prelungească cu peste jumătate de an licitaţia (derulată de ADI Eco-Metropolitan) pentru desemnarea operatorilor de colectare a deşeurilor din judeţ. Asta pentru că, în loc de octombrie 2019, ofertele s-au deschis abia la 1 iulie 2020.

Pe lângă deschiderea parțială – Celula 1 CMID, operaționalizarea SMID (Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor) la nivelul întregului județ depinde și de finalizarea lucrărilor de închidere/ecologizare a depozitelor neconforme şi de construirea stațiilor de transfer a deşeurilor. Dar lucrurile sunt departe de terminate.

Au apărut probleme la:

  • depozitul Câmpia-Turzii –  cu realizarea racordului electric de către SECVISION BUSINESS SOLUTIONS SRL;
  • staţia de transfer Huedin – deși Compania Națională de Autostrăzi a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis acordul prealabil, Direcția Regională Drumuri și Poduri Cluj urmează să emită autorizația privind racordarea la drumul european; 
  • staţia de transfer Gherla – drumul de acces este aflat în faza primară de construire, lucrările sunt blocate, antreprenorul nu mai poate continua, fiind blocaje pe linie juridică pentru preluarea lucrărilor de către subcontractorul ROCAROM SRL Baia Mare;
  • Mihai Viteazu – sistarea lucrărilor la drumul de legătură de către antreprenorul CASTRUM CORPORATION SRL invocând contextul COVID, obţinerea aprobărilor pentru furnizarea energiei electrice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.