Vom avea „Cartierul Steluța”? În livadă nu e permis să construiești locuințe. Și totuși, uite cum se poate face

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     4237 Vizualizări.  

Consiliul local are marți pe ordinea de zi încă un proiect prin care se modifică parțial vechiul plan urbanistic general (PUG), în baza unei decizii a instanței. Vorbim despre mai bine de zece hectare de teren din livada Steluța, care se trec din unitatea de referință “livadă” în “teren agricol”. Un prim pas spre o posibilă dezvoltare imobiliară.

Sunt șapte parcele, care totalizează peste 103.000 metri pătrați. Se aflau în UTR AL, livadă, dar instanța, apoi și Consiliul Local, au acceptat să le mute în UTR A, agricol, dar numai o dată cu actualizarea planului urbanistic general. Cum actualizarea se amână – vă amintiți că avem un contract reziliat și, astfel, nu vom avea un PUG nou prea curând – deținătorii terenului au cerut instanței ca modificarea să se facă imediat; și au câștigat.

Miza este, probabil, transformarea zonei într-un ansamblu imobiliar. Conform regulamentului de urbanism, terenul cu destinația livada nu poate fi modificat; “părintele” PUG, Adrian Borda, chiar spunea că livezile sunt valoroase pentru oraș și că sunt destule pământuri construibile. Pe de altă parte, parcelele agricole își pot schimba destinația. Nici nu ar fi o surpriză să aflăm că un arhitect are deja o planșă pregătită.

Citește și:

Presiuni pentru “Steluța”. Primăria nu-i lasă să-și facă ansamblu rezidențial în livadă

Dacă e prea tehnic, trebuie doar să înțelegeți că totul face trimitere la “Constituția urbanistică” a Clujului, PUG-ul. Și că, prin decizii ale instanței și ale Consiliului Local, livada se poate transforma într-un cartier de locuințe.

De ce a hotărât instanța schimbarea destinației de livadă? Avocații au arătat că toate culturile își pierduseră viabilitatea la momentul în care a intrat în vigoare PUG-ul din 2014. Erau acolo plantații de măr, care au durata de viață de 30 de ani, de prun și cireș, cu durata de viață de 20 de ani; dar livada avea 34 de ani vechime, ba unele culturi erau de 42 de ani. Acum nimeni nu întreabă de ce nu s-au plantat alți pomi fructiferi și nu s-a continuat astfel tradiția fermei Steluța.

Beneficiarii proiectului sunt Ioana și Viorel Mitre, două cadre didactice la USAMV Cluj. Familia Mitre deține Ferma Steluța și gestionează compania imobiliară Gella Invest, care are profituri frumoase. În 2021, la ultima raportare, peste 1,4 milioane de lei numai din construcții.

Vom vedea cu toții ce urmează. Poate că miza este agricolă până la urmă și vom avea “Plantația Steluța”, nu “Cartierul Steluța”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.