În căutarea unui heliport. Unde vor ateriza, la Cluj, elicopterele medicale
Elicopterele medicale ar urma să poată ateriza, în apropiere de centrul Cujului, în perioada următoare, la solicitarea expresă a Inspectoratului pentru situații de urgență.
În prezent, elicopterele care transportă persoane cu situații medicale grave aterizează pe aeroport. De acolo, sunt preluați de ambulanțe. Clujul caută soluții de mai mult timp pentru ca pacienții să fie aduși mai aproape de zona clinicilor. O propunere a fost aceea a unui heliport pe clădirea parkingului de la Primărie; inițial a fost refuzată de Comisia de monumente istorice, apoi acceptată, însă municipalitatea așteptă ca o asemenea soluție să fie inclusă în actualizarea planului urbanistic general.
Între timp, au apărut două proiecte de spitale noi: cel regional de urgență, din Florești, și centrul de transplant de pe Victor Babeș. Ambele au desenate pe planșă câte un heliport. Dar sunt proiecte și mai durează.
Ce se poate face acum? “S-a studiat posibilitatea aterizării elicopterelor pe stadion sau la USAMV. Urmează să se ia o decizie finală”, a afirmat Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului, în ședința comisiei tehnice de urbanism.
Stadionul a mai existat ca variantă, dar a apărut temerea că acoperișul tribunelor de pe Cluj Arena va fi luat de curenții de aer pe care îi pune în mișcare elicea elicopterelor. Cel mai probabil, se va alege aterizarea pe o zonă verde din campusului de la USAMV, iar de acolo sunt doar două minute de mers cu mașină până la UPU. Elicopterele au mai aterizat acolo, însă au apărut niște probleme birocratice și s-au întors la aeroport, de und fac cel puțin 20 de minute până la Urgențe.
Joi, în ședința CTATU, un medic român din Suedia a criticat ideea unui heliport în centrul Clujului. “Noi, la Goteborg, nu avem heliport. Dacă vrem să zburăm mergem la aeroport. Cu mare respect vă spun, nu știu dacă ați stat lângă un elicopter când pornește. Face o gălăgie cum nu vă închipuiți. Este o nebunie, va deranja mii de oameni, mai ales dacă aterizează noaptea. Acest lucru îmi dă senzația unui proiect făcut pe genunchi”, a spus dr. Mihai Oltean.