Impozite 500%. De la clădiri degradate, Primăria ajunge și la terenuri

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     881 Vizualizări.  

Clujul arată mai bine de la an la an. Multe dintre clădirile vechi, încărcate de istorie, arată ca acum 100-150 de ani, când au fost ridicate. Începe să merită să nu mai umbli pe străzi cu capul în pământ. Renovarea lor nu poate fi separată de decizia strategică a Primăriei de a impozita cu 500% proprietarii imobilelor degradate. Ajungem imediat și la cifre. Noutatea absolută este că, de anul acesta, au fost notificați nu doar deținători de clădiri lăsate în paragină, ci și de terenuri. Aproximativ 50 dintre ei au termen să își pună parcelele în ordine până în noiembrie, altfel vor plăti un impozit majorat de cinci ori în 2020. “La terenuri e mai ușor decât la clădiri. Tunzi rapid iarba, faci curățenie și ai scăpat de supraimpozitare”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru Media9.

În ceea ce privește clădirile, suntem în al treilea an în care se trimit notificări. Inelele s-au tot extins; mai întâi zona ultracentrală, apoi pericentrală. Anul acesta, s-au trimis notificări inclusiv către proprietari de imobile de pe străzile Horea, Moților sau Calea Turzii, iar următorul pas va fi întreptat către principalele intrări în oraș.

În total, sunt circa 1.700 de clădiri monitorizate de municipalitate. “Am început demersurile în 2016 și nu a fost vorba doar de supraimpozitare, ci și de discuții cu proprietarii, cărora le-am acordat consultanță și sprijin. Până acum s-au refăcut total sau sunt în curs de renovare 485 de clădiri, dintre care 95 în anul 2019. În momentul acesta sunt 60 de imobile care au instalate schele, în oraș. Chiar și așa, mai există în zona ultracentrală patru imobile degradate, pe care proprietarii nu reușesc să le renoveze. Sunt chiar în Piața Unirii și pe strada Memorandumului, sper să găsim soluții în viitorul apropiat și pentru aceste cazuri”, a subliniat Tarcea.

75

de clădiri dregradate din zona centrală extinsă au fost trecute pe “lista neagră” în 2019, iar proprietarii lor au găsit în cutia poștală notificări.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.