„Împliniri mărețe”, pe malul Someșului. Au venit europarlamentari în vizită și i-au pus pe muncitori la treabă
O delegație de șapte deputați din cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European (Comisia REGI) au venit să vadă miercuri dimineața proiectul de revitalizare a malurilor Someșului. Este una dintre investițiile cu care Clujul se mândrește, în direcția realizării de coridoare verzi, pietonale și velo. E și un proiect controversat, dar vizita parlamentarilor europeni e și ea o garanție că lucrurile s-au făcut, în general, bine.
Așa că, pe viitoarea faleză, s-au plimbat pe ploaie Younous Omarjee (Grupul Stângii din Parlamentul European – GUE/NGL, Franța), șeful delegației, Daniel Buda (PPE, România), Corina Crețu (S&D, România), Mircea-Gheorghe Hava (PPE, România), Krzysztof Hetman (PPE, Polonia), Dan Motreanu (PPE, România), Andrey Novakov (PPE, Bulgaria).
La Cluj, eu au mers să mai vadă Cluj Innovation Park și Parcul Armătura.
Media9 a ajuns pe șantierul de pe malul Someșului înaintea delegației oficiale și a văzut cum se făceau ultimele pregătiri. A fost o experiență interesantă, desprinsă parcă din vremurile „împlinirilor mărețe”. Toți muncitorii erau implicați, nu ca într-o zi normală, în care vezi că e pustiu. Se făcea curățenie, se camuflau cabluri, se așternea pământ pe lângă arbori și flori. Poliția Locală i-a alungat pe șoferii care parcau la bordură.
Apoi au plecat utilajele și a venit echipa foto-video a primarului, să nu uităm de Facebook. Politica este despre comunicare; mai nou, și administrația. Delegația a sosit într-un autocar cu ante și post mergător, de la Poliția Locală.
În perioada 15-17 mai, cei șapte deputați s-au aflat la Alba Iulia și Cluj, unde au vizitat proiectele de infrastructură și mediu sprijinite din resursele politicii de coeziune. Discuțiile includ și problemele legate de programare și absorbția fondurilor.
În contextul crizei combinate de energie și inflație, precum și al impactului considerabil pe care războiul din Ucraina îl are asupra regiunilor din România, deputații europeni analizează situația din teren și discută provocările actuale și nevoile viitoare cu reprezentanții locali și regionali, precum și cu beneficiarii fondurilor.