Idei pentru educația județului: campus universitar în Lomb, liceu în Florești, transport școlar județean

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     972 Vizualizări.  

Clujul va avea un Plan de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ), adică un plan urbanistic general. Acesta va fi realizat cu sprijinul Băncii Mondiale și are o pagină de Facebook. Județul deține un plan de amenajare a teritoriului din 1998, dar care este depășit de realități.

Consiliul Județean a semnat în luna mai un contract de asistență tehnică cu Banca Mondială, instituție care va sprijini Clujul la întocmirea PATJ. Documentul va integra toate planurile urbanistice generale ale localităților urbane și rurale. 

Planul urmează să integreze rezultatele unor dezbateri, iar prima a avut loc deja. Tema a fost educația. În urma discuțiilor, s-au desprins patru idei, care au fost postate spre consultare și vot pe pagina de Facebook a PATJ.

Subiectul care pare că a prins foarte bine la public e ideea unui liceu la Florești. Aceasta a strâns deja circa 400 de voturi, dintre care 80% pozitive. Interes există și pentru propunerea de a se înființa campusuri școlare moderne, care să deservească mai multe comune, la pachet cu un sistem județean de transport școlar. Apoi propunerea de a dezvolta un campus universitar integrat (pentru toate universitățile), probabil în zona Lomb, cu pro (decongestionare trafic, potențial de clusterizare și schimb între universități, facilități comune de cercetare etc.) și contra (centrul nu va mai fi la fel de viu). Tema a patra se adresează mai mult orașelor: cum schimbăm atmosfera comunistă a școlilor și cum le putem folosi pentru funcțiuni comunitare”, a spus Marius Cristea, expert dezvoltare urbană pentru Banca Mondială.

O parte din idei se bat însă cap în cap cu planurile existente. De exemplu, UBB se pregătește să modernizeze și dezvolte zona Hasdeu, iar USAMV își construiește cămin cu peste 700 de locuri în livada Palocsay.

La discuții au luat parte învățători, profesori și inspector școlari, reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca și ai Consiliului Județean. Dezbaterea a avut loc împreună cu Centrul Cultural Clujean.

DECLARAȚIE

“Ar merita să facem un concurs de soluții pentru reabilitarea fiecărei școli și o dezbatere la nivel de circumscripție cu părinții, elevii, profesorii, astfel încât să avem școli “verzi”, cu spații mai flexibile, cu curți deschise și în weekend, care să fie ziua after-school, seara centre comunitare etc”

Marius Cristea, expert dezvoltare urbană pentru Banca Mondială

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.