I-au spart blindajul primarului Emil Boc. „Vorbește de parcă ar fi la primul mandat”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     2405 Vizualizări.  

Ședință de Consiliu Local spectaculoasă. Vremurile când un punct de pe ordinea de zi se aproba în 20 de secunde au trecut demult. Astăzi, deliberativul local a stat la masă 4 ore și 46 de minute, pentru numai 54 de proiecte.

Emil Boc a fost ca un portar de handbal la încălzire, dacă ați văzut cum decurg lucrurile. A avut de parat minge după minge după minge. A trebuit să joace toate rolurile: sobru, amuzant, arogant, ironic, dur, amenințător, sentimental, teatral. Dumnezeu să-l țină în viață, miercuri a făcut 57, unde mai găsim un primar atât de complex?

Cum s-a ajuns aici? Am văzut un USR „reîncărcat”, probabil pe fondul anunțului societății civile că își va trimite candidați la alegerile locale viitoare. Am văzut-o și pe Anca Ciubăncan, aflată în procedură de excludere din PSD și pe cale să-și piardă scaunul din Consiliul Local; ea avea acționat butonul „nu mai am ce pierde”.

Prima discuție a fost despre începerea școlii. Alexandra Oană, de la USR, l-a provocat pe primarul Emil Boc prin afirmația că la Cluj nu s-au construit școli noi din 1994. Cumva l-a atras într-o capcană.

Primarul a răspuns ironic și superior: „USR și alții, evident, că noi avem informații publice, știu că știu că ne ocupăm să facem școală în Borhanci. Când știu că facem școală în Borhanci, apare comunicat de presa că USR cere Primăriei școală în Borhanci. Știu că Primăria lucrează de doi ani să facă transport de noapte și că este în faza de implementare. Iese USR și cere primăriei să facă transport de noapte. Înțeleg asta, am fost și eu în opoziție, e bine ce faceți că trebuie să existați și voi”. I-a mai zeflemit și spunându-le să nu mai citească texte compuse de diverși consilieri, aluzie la colaborarea USR cu consultantul Ioana Lupea, ci să gândească cu capul lor pentru a deveni credibili.

În legătură cu școlile, Emil Boc argumentează că s-au construit mai multe corpuri de școală în ultimii 10 ani, care pot adăposti 2500 de elevi, și că nu era loc de școli noi. Evident, în acest punct al discuției, a dat vina pe primarii din zona metropolitană, care n-au fost capabili să facă creșe, școli și grădinițe.

Au urmat o serie de reacții care au spart blindajul primarului. Rămâne să vă dați seama singuri cât de adânci.

„Cel mai credibil ești când vorbești despre fapte”

Alexandra Oană: „Sunt absolut de acord cu dumneavoastră, e nevoie de credibilitate. Cel mai credibil ești când vorbești despre fapte. Tot ce am spus eu poate fi faptic verificat. Este un fapt că la Cluj-Napoca nu s-a mai construit nicio școală din 1994. Alt fapt: USR a cerut construcția de școli noi în cartierele noi. Am depus două proiecte, școala din Bună Ziua, s-a acceptat, unul pentru zona Câmpului, ați spus că nu este nevoie. Alt fapt: cartierele vechi sunt supraaglomerate pentru că acolo vin copiii din cartierele noi fără școli”.

Boc vorbește „de parcă ar fi la primul mandat”

Adriana Cristian: „Venim aici, vă ascultăm în fiecare ședință cel puțin o jumătate de oră, la început, cum spuneți ce ați rezolvat până acum, pare că totul e fantastic, dar realitatea este alta. Și vreau să mă adresez celor care se uită la noi. Suntem în acel moment în care, dacă sunteți nemulțumiți de infrastructura școlară, veniți și spuneți-i domnului primar, pentru că altfel o să ascultăm că suntem în oraș de cinci stele, cu un primar care este de 20 de ani primar și vorbește, fără supărare, de parcă ar fi la primul mandat. Ne spune că nu a găsit amplasamente să facă școli, de parcă toate cartierele s-au dezvoltat doar acum, în ultima perioadă. Dacă vorbim de Mănăștur, Câmpului și Edgar Quinet când s-au dezvoltat, domnule primar? Dacă vorbim despre zona de nord, de Iris, când a început dezvoltarea?”

I-a alungat. Cetățenii care „nu-și permit să locuiască în Cluj”

Alexandra Oană: „Spuneți că problema este la zona metropolitană, că ei vin și ne ‘înghesuie’ și aglomerează școlile din municipiu. Eu nu cred că vin cei care locuiesc în Apahida, cei care s-au născut în Apahida sau Baciu sau Florești, să-și aducă copiii la școlile din Cluj-Napoca. Știți cine vin? Clujenii care muncesc în Cluj-Napoca și contribuie la dezvoltarea acestui oraș, dar nu-și permit să locuiască în Cluj, se duc și locuiesc în zona metropolitană și își aduc copiii aici unde lucrează. Pentru că trebuie să recunoaștem, piața imobiliară, piața locuirii din Cluj-Napoca, n-a ținut pasul cu piața muncii, dar nu avem o datorie față de acești cetățeni să le oferim servicii”.

Ultima poziție este și cea care îl doare cel mai tare pe primarul Clujului. Populația orașului a scăzut în ultimii 10 ani, iar cea a zonei metropolitane a crescut exponențial, conform recensămintelor. Asta arată că, practic, zeci de mii de oameni au fost alungați din Cluj de problemele de pe piața imobiliară, care au dus prețurile la un maxim național. Iar prețurile au crescut din pricina blocajului impus de administrația locală. Dacă nu e clar, cineva să-i spună primarului că oamenii aceia nu au plecat de bunăvoie.

Apartamente și centuri. Jigniri cu Ciubăncan, petiția lui Groza

A urmat „meciul” cu Anca Ciobancan, care s-a jignit cu primarul, vă puteți da seama din articolul de mai jos cum a început. Doamna din PSD i-a spus lui Emil Boc că și-a șters opincile în primăria clujeană.

Votul unui singur consilier local a blocat vânzarea apartamentelor ANL. L-a jignit pe Boc: „Eu nu mi-am șters opincile în Primărie”

Parte din „show” a fost și un alt consilier local, Călin Groza, care a făcut o petiție prin care cerea conectarea arterelor Câmpului și DD Roșca. Știind că viceprimarul Dan Tarcea locuiește pe strada Câmpului și că se opune acestui proiect, Groza i-a pus petiția sub nas lui Tarcea, cu îndemnul să o semneze.

„Mini-centura” Mănăștur – Făget. Groza a făcut petiție și i-a pus-o sub nas viceprimarului, care locuiește fix acolo și se opune

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.