I-au ironizat proiectul de casă: „E străină de loc și de peisaj. E din Halkidiki, Grecia”

Proiectul unei locuințe propuse în localitatea Căpușu Mic a suscitat un viu interes din partea urbaniștilor și un dialog pe măsură.
Specialiștii în urbanism prezenți în ședința online de joi, 28 septembrie, de la Consiliul Județean Cluj s-au arătat nemulțumiți de arhitectura imobilului, care nu se încadra cu arhitectura caselor din zona Căpușu, dar și de acoperișul locuinței: „Casa asta e din Halkidiki, Grecia”, a transmis unul dintre membrii Comisiei tehnice de urbanism.
6.285
de metri pătrați este suprafața totală a terenului
Conform prezentării făcute de Cristina Spaniol, reprezentanta proiectantului Arhidom, care a realizat această lucrare, terenul studiat este în proprietatea unei localnice (Felicia Bîlc) și are o suprafaţă măsurată de 6.285 de metri pătrați.
În prezent, parcela este liberă de construcții, iar beneficiara propune construirea pe acest teren a unei locuințe cu un singur nivel (parter) pe o suprafața construită de 445,8 metri pătrați.
Proiectantul a mai transmis că zona are echipare edilitară la rețelele de electricitate și apă, iar construcţia propusă se va racorda la ele.
Nemulțumirile urbaniștilor
În timpul prezentării, pe ecran rulau imagini cu randările proiectului din Căpușu Mic. Care imagini i-au nemulțumit pe unii dintre membrii Comisiei tehnice de urbanism, mai ales că proiectul prezentat astăzi se afla în revenire, iar modificările cerute de ei în ședința precedentă n-au fost făcute.
Arh. Alexandra Vancea, care i-a ținut locul arhitectului șef al județului, Claudiu Salanță, aflat în concediu, a remarcat că perdeaua verde de 15-20 de metri, la șosea, care fusese cerută în ședința trecută, n-a fost prinsă în proiect.
S-a mai cerut, a mai spus Alexandra Vancea, reconfigurarea volumului inițial al imobilului, în sensul realizării a mai multor corpuri de clădire (și nu doar unul), care prin volumetrie, materialitate și dispunere pe parcelă să corespundă specificului de organizare a unei gospodării rurale în localitate.
La rândul său, Cristina Spaniol a spus că beneficiara nu dorește amplasarea unei perdele verzi de protecție afirmând că aceasta a aflat că, din punct de vedere juridic, Direcția de urbanism n-o poate obliga să o planteze.
„Nu se integrează în specificul local”
Însă ceea ce i-a nemulțumit din cale afară pe urbaniști a fost arhitectura locuinței. „Nu se integrează în specificul local. S-a venit practic cu aceeași soluție ca în ședința precedentă, pentru care noi am dat atunci aviz nefavorabil”, a transmis Alexandra Vancea.
„Și specificul local cine îl apreciază? Domnul Salanță a apreciat că nu corespunde cu specificul local? Sau cine? Noi (Consiliul Județean Cluj – n.r.)”, s-a interesat Alin Tișe, cel care conduce (și) ședințele Comisiei de urbanism.
DECLARAȚIE
„Asta e o chestiune evidentă, dacă e să ne uităm la arhitectura din zona Căpușului. Casa asta propusă e din Grecia, din Halkidiki. Beneficiara ar trebui să vină cu o compoziție și o arhitectură integrate în specificul zonei, prin formă, materiale și compoziție. Are o paletă foarte vastă prin care poate să facă chestia asta”.
Vlad Negru, membru în Comisia tehnică de urbansim
„Dacă doamna vrea casă ca în Halkidiki, că așa vrea, ce să facem..?”, a încercat un răspuns Alin Tișe.
„Păi atunci e pentru comisia din Halkidiki”, a spus, hâtru, Vlad Negru.
În discuție a intervenit și arhitectul Tulogdy Laszlo, membru și el în Comisia tehnică de urbanism, care a amintit că rostul lor, al urbaniștilor, e să respecte anumite principii de conformare arhitecturală. Și că acesta este și unul din motivele pentru care fac parte din comisie.
„Casa asta e străină de loc și de peisaj, deși potențialul arhitectural al zonei este foarte vast. Și e păcat”, a mai spus Vlad Negru.
Alin Tișe a întrebat dacă beneficiara investiției nu dorește decât această formă a casei. „Nu vrea în niciun fel să țină cont de specificul din Căpuș?”, s-a interesat președintele CJ Cluj.
„Ce ține de partea de arhitectură, beneficiara a discutat cu arhitectul care s-a ocupat de proiect”, a tranmis Cristina Spaniol.
La finalul discuțiilor, Alin Tișe a propus un aviz nefavorabil și i-a cerut proiectantului ca în viitoarea ședință să vină cu două variante de proiect care să fie în concordanță cu specificul zonei Căpușu. Proiectul de azi a fost respins cu șase voturi de către membrii comisiei tehnice.
Sursa foto & randări: Arhidom
Căpușu Mic se află la vest de Cluj, la o distanță de 30-35 de kilometri. Foto: captură Google Maps