Hotelul dizgrațios: Boc este contrazis. Cine e de vină de fapt

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2620 Vizualizări.  

Societatea civilă clujeană s-a inflamat în ultimele zile, pe tema unei clădiri care se construiește pe strada Avram Iancu. Un viitor hotel, care va face parte dintr-un lanț celebru. La cum se prezintă el acum, încă nefinalizat, imobilul este dizgrațios.

Primarul Clujului, Emil Boc, a căutat să identifice astăzi vinovații. Într-un dialog cu arhitectul șef Daniel Pop, Emil Boc a pus toată răspunderea pe seama Comisiei Naționale de Monumente Istorice. Mai jos veți vedea că Șerban Țigănaș, un cunoscut arhitect al Clujului, crede că publicul a fost trimis „pe fentă”.

– Emil Boc: De ce a fost nevoie să se ducă la Comisia Națională de Monumente?

-Arhitect șef: Amplasamentul este în zona centrală, protejată. Legea prevede că pentru intervenția în această zonă este nevoie de avizul Comisie Naționale de Monumente

-Emil Boc: De ce nu s-a dat aviz la comisia locală de monumente?

-Arhitect șef: Comisia locală n-a avizat nici faza PUZ și nici fazele ulterioare, din cauză că nu corespundea din punct de vedere estetic

-Emil Boc: Clujul a dat aviz negativ acestui proiect. S-a trecut peste Cluj conform prevederilor legale prin decizia Comisiei Naționale de la București. E clar acest lucru?

-Arhitect șef: Da.

-Emil Boc: Fără acceptul de la București proiectul nu trecea mai departe, nu îndeplinea condițiile legale și ar trebui să dați numele celor de la București care au semnat acest aviz.

Din discuție a rezultat că această comisie națională a dat de trei ori avize pozitive, după ce comisia locală de monumente istorice s-a opus.

Explicația primarului nu a fost găsită satisfăcătoare de arhitectul Șerban Țigănaș, secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților. 

“Există două faze foarte clare, pe care nici primarul, nici arhitectul șef nu le-au clarificat: faza de urbanism și cea de autorizație de construire. Responsabilitatea pentru urbanism o are Consiliului Local, întrucât Consiliul Local aprobă planurile urbanistice prin vot. Poate și are tot dreptul să respingă. Nu este obligat să aprobe niciun proiect, chiar dacă există toate avizele, trebuie doar să motiveze. S-ar putea întreba cine și cum a votat în Consiliul Local la acest proiect. Odată obținuți parametri urbanistici reglementați, este mult mai greu să spui “nu” la o autorizație de construire. Autorizația o acordă urbaniștii din Primărie, din subordinea arhitectului-șef”, a spus Șerban Țigănaș.

Consiliul Local a aprobat proiectul în 25 mai 2010 – AICI, cu 24 de voturi pentru. HCL-ul a fost semnat de președintele de ședință de atunci, Adrian Popa, și de secretarul municipiului, Aurora Țărmure, între timp devenită Roșca. Primar la acel moment era Sorin Apostu. Din CL făceau parte atunci politicieni cunoscuți: Gheorghe Șurubaru, Laszlo Attila, Remus Lăpușan, Radu Moisin, Teo Peter jr.

Prima autorizație de construire, 1218/2015 (AICI) a fost eliberată în perioada când arhitect șef al municipiului era Ligia Subțirică. AC a fost prelungită în 2019.

About