Hotelul din centrul Clujului s-a aprobat și vine cu o inovație: permite accesul spre mănăstirea franciscană. “Poate fi un punct de atracție pe harta Clujului”

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã     9423 Vizualizări.  

Proiectul hotelului care a fost propus pe strada Regele Ferdinand, vizavi de magazinul Central, a primit aviz favorabil din partea arhitectului șef al municipiului Cluj-Napoca.

“Noi ne bucurăm că această clădire se modernizează”, a declarat Daniel Pop, arhitectul șef, subliniind importanța reabilitării și modernizării clădirilor din centrul istoric al orașului.

Proiectul prevede crearea a două ganguri de acces pietonal dinspre strada Regele Ferdinand către mănăstirea franciscană din zona Pieței Muzeului, un detaliu care a fost apreciat de membrii Comisiei de Urbanism.

Arhitectul Voicu Bozac a sugerat lărgirea gangului de pe strada Regele Ferdinand, prevăzut inițial la 2,2 metri. El a propus, de asemenea, schimbarea destinației a două spații de la parter, din camere de hotel în unități de alimentație publică, cu posibilitatea de a fi utilizate ca o cafenea.

“Perspectiva asupra mănăstirii franciscane este una inedită și poate deveni un punct de atracție pe harta Clujului. Poziționarea este favorabilă și orașul are de câștigat”, a adăugat Bozac, subliniind valoarea pe care proiectul o poate aduce atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.

Conform planului urbanistic de detaliu, proiectul prevede demolarea parțială a unei structuri existente și construirea unui imobil nou, care va avea regimul de înălțime S+P+2E+M (subsol, parter, două etaje și mansardă). Suprafața totală a terenului studiat este de 590 mp, iar suprafața construită va fi de 354 mp, ceea ce reprezintă 60% din suprafața totală. Clădirea propusă va avea o suprafață desfășurată de 1.111 mp fără subsol, iar cu includerea acestuia, totalul va ajunge la 1.407 mp. Suprafața existentă ce va fi demolată însumează 292 mp, iar construcția nouă va atinge o înălțime maximă la coamă de 14,55 metri.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.