Hotelul Continental, dedesubturi: cum ar putea ajunge în patrimoniul Ungariei. Și cum Primăria poate pierde dreptul său de preempțiune
Piața Unirii din centrul Clujului este deținută, în mare măsură, de cultele religioase maghiare sau de statul ungar, prin interpuși. Clădirilor deja retrocedate sau cumpărate li s-ar putea adăuga și hotelul Continental, despre care se știe că este dorit demult de Budapesta. Noi vă arătăm mecanismul prin care acest lucru poate deveni posibil, dacă statul român nu va fi pe fază.
“Conti” este deținut de Napocamin, care este în insolvență
Hotel Continental, construit în 1894, a fost proprietatea statului român, dar este deținut în prezent de Ioan Bene, prin intermediul societății Napocamin SRL, aflată în insolvență încă din decembrie 2019. Ați auzit de Nelu Bene, este omul de afaceri condamnat în mai multe dosare penale, care și-a luat cetățenie italiană ca să nu stea la închisoare în România.
“Conti” este o clădire foarte importantă pentru Bene și apropiații săi spun că acesta ar face orice doar să n-o piardă. Se pare că acesta ar fi dispus să-și vândă o parte din business-urile care-i aduc bani doar pentru a putea să-și răscumpere hotelul, în situația în care acesta va fi scos la vânzare.
Cu toate acestea, în 2019, omul de afaceri a testat piața. Hotelul a fost promovat prin casa de licitații Artmark Historical Estate, cea care a mai facilitat cumpărarea unor clădiri istorice de către statul ungar. De exemplu, și Castelul Wesselenyi din Jibou s-a aflat tot pe lista Artmark și a fost cumpărat în 2021 de compania ungară de stat MANEVI Zrt., chiar dacă Consiliul Județean Sălaj își exprimase intenția de exercitare a dreptului de preepmțiune.
În cazul Hotelului Continental, primarul Emil Boc a declarat ferm, în 2019 și în 2022, că Primăria Cluj-Napoca își va exercita acest drept, dacă hotelul va fi vândut. Rămâne de văzut dacă i se va da ocazia.
Omul de afaceri care vrea neapărat hotelul
Bene și administrația locală nu sunt singurii interesați să dețină acest hotel. Veștile sunt că un alt om de afaceri, dezvoltatorul imobiliar Nicu Todea, ar dori să pună mâna pe clădirea emblematică din centrul Clujului. Todea a construit, printre altele, ansamblul Columna Residence de lângă mall-ul Vivo! Todea a ajuns creditor în procedura de insolvență a societății Napocamin SRL, după ce a cumpărat creanța de la AMCO – Asset Management Co SRL prin intermediul societății Mixt Logistic SRL. El a pretins astfel achitarea sumei totale de aproape 26 milioane lei sau 5,2 milioane euro. Probabil că nu întâmplător a ales să cumpere creanța celor de la AMCO – Asset Management Co SRL, ci pentru că plata acestei creanțe a fost garantată în trecut cu Hotelul Continental.
În acest punct, am aflat cu surprindere că Nicu Todea colaborează cu oameni de afaceri din Ungaria, iar una din firmele sale (BISS CNL CONSTRUCT SRL, radiată în 2019) avea 50% capital ungar.
Două planuri de reorganizare, unul al lui Bene, altul al lui Todea
În ceea ce privește Napocamin, așa cum este firesc într-o procedură de insolvență, s-a ajuns la momentul depunerii planului de reorganizare, plan prin care o societate poate fi salvată de la faliment. La dosarul de insolvență au fost însă depuse două planuri de reorganizare, unul de către societatea Napocamin SRL prin administratorul său special, și unul de către creditorul Mixt Logistic SRL, în fapt de Nicu Todea.
Planul de reorganizare depus de societatea Napocamin SRL este construit pe intenția lui Ioan Bene de continuare a activității companiei, respectiv cea de vânzare a unor bunuri imobile. Însă planul de reorganizare depus de Mixt Logistic SRL prevede divizarea parțială a societății Napocamin SRL prin desprinderea unei părți din activul și pasivul societății aflate în insolvență și transmiterea către Mixt Logistic SRL.
În categoria activului transferat, vorbim de Hotelul Continental, un activ evaluat la peste 11 milioane euro, iar în categoria pasivului transferat vorbim de creanța Mixt Logistic SRL în valoare de aproape 5,2 milioane euro, de creanțele creditorului bugetar Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj în valoare de aproape 3,8 milioane euro (suma datorată în lei fiind de aproximativ 19 milioane, alcătuită atât din datoriile anterioare deschiderii procedurii de insolvență cât și din cele ulterioare) și de rezerve din reevaluare. Pentru necunoscători, aceste rezerve din reevaluare nu sunt datorii care să trebuiască să fie achitate de societate, sunt doar niște elemente de pasiv date de diferențele rezultate în urma reevaluării activelor companiei.
La cel mai banal calcul, observăm că domnul Todea ia un bun de peste 11 milioane euro în schimbul unor datorii totale de 9 milioane euro. Asta da afacere!
Primăria poate fi scoasă din “schemă”
Adevăratul motiv pentru care a propus un plan de reorganizare prin divizare parțială ar putea fi acela de blocare a oricărui demers al Primăriei Cluj-Napoca de a-și exercita dreptul de preempțiune asupra Hotelului Continental în situația în care acesta ar fi fost scos la vânzare, după ce o altă clădire istorică, fostul hotel Melody, a fost cumpărată tot de statul ungar, pentru universitatea Sapientia. Emil Boc a declarat de multe ori în presă că intenționează să achiziționeze hotelul dacă acesta va fi scos la vânzare, dar se pare că, Nicu Todea a găsit cheia prin care să-i lase pe Emil Boc și pe statul român cu buza umflată.
Sursele noastre spun că Nicu Todea a fost consiliat în toată această perioadă de Radu Pop, practician în insolvență renumit la nivel local, inclusiv prin faptul că a fost președinte al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, Filiala Cluj. Mai mult, Radu Pop ar fi fost cel care de fapt i-ar fi întocmit lui Nicu Todea planul de reorganizare.
Decizia e pe masa judecătorului
În data de 2 iunie a avut loc adunarea creditorilor Napocamin SRL în care administratorul judiciar al societății, RTZ & PARTNERS SPRL, a supus la vot cele două planuri de reorganizare. Conform procesului verbal încheiat cu această ocazie și publicat în Buletinul Procedurilor în Insolvență nr. 9659, în data de 6 iunie, ambele planuri au fost aprobate de creditori. În aceste condiții, decizia finală cu privire la care dintre cele două planuri de reorganizare să fie cel confirmat va fi în pixul judecătorului.
Studiind procesul verbal al adunării creditorilor Napocamin SRL, am constatat cu stupoare faptul că statul român, și de această dată ne referim la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj, a votat în favoarea planului depus de Nicu Todea, cu toate că prin ambele planuri de reorganizare și-ar fi recuperat creanța în totalitate. Acești funcționari publici au făcut abstracție de faptul că Primăria Cluj Napoca este împiedicată să-și exercite dreptul de preempțiune pentru Conti și mai mult de atât, au ignorat total modul în care a fost prevăzută această divizare parțială. Dacă noi vedem cum se transferă un activ de o valoare mult mai mare decât cea a datoriilor, acești funcționari publici de ce nu au văzut? Sau nu au vrut să vadă?
Ungaria sau Primăria?
După cum știți, Ungaria nu se ascunde de la investițiile pe care le face în România și în mod special în Transilvania, fie că achiziționează clădiri istorice, fie că investește în sportul românesc. Așa cum prezentam cu puțin timp în urmă în cadrul anchetei ”Clădirile monument istoric din Transilvania sunt paravan pentru afacerile cu bani negri ale Fidesz”, firul duce sus de tot, lângă Orban. Clădirea Hotelului Continental se numără printre singurele imobile situate în centrul orașului Cluj-Napoca cu proprietari români pentru care autorități ale statului ar mai putea să depună eforturi privind păstrarea în patrimoniu. Într-un caz similar, cel al achiziției Hotelului Melody de către Universitatea ”Sapientia” cu fonduri ungare, acestea au fost luate prin surprindere de rapiditatea și hotărârea de care dă dovadă statul vecin când vine vorba de centrul Clujului.
În cercurile de afaceri clujene se aude că și alți așa-ziși investitori s-au arătat interesați să cumpere hotelul, având fonduri puse la dispoziție din Ungaria. Până la acest moment, Bene a rezistat tentației de a pune mâna pe bani, rămâne de văzut ce va face Nicu Todea, dacă va intra în posesia clădirii. Și dacă o va vinde Ungariei sau, poate, Primăriei Cluj-Napoca, pentru a rămâne în patrimoniul municipiului.