Hai să nu mai fie tabu. Clujenii și-au spus părerea despre păstrarea/înlocuirea statuii lui Avram Iancu
FOTO: Nicu Cherciu (c)
“Se lucrează la caietul de sarcini pentru modernizarea Pieței Avram Iancu pe fonduri europene, din exercițiul financiar 2021-2027, cu o singură mențiune: să nu se atingă de statuia lui Avram Iancu. Orice plan, orice discuție începe cu statuia lui Avram Iancu. De acolo încolo, discutăm cu arhitecții despre orice. Repet, un singur lucru este foarte clar, statuia nu se mișcă. Oricât de contrariați unii de afirmația mea, rămân la această părere. Simbolurile nu se ating, se păstrează”, spunea, acum patru luni, Emil Boc. De fapt, același lucru l-a mai afirmat și înainte, cu alte cuvinte. Primarul se teme, probabil, de atacurile care ar putea urma unei decizii de eliminare a statuii centrale din Piața Avram Iancu. Să nu uităm, în 2004, Boc a câștigat alegerile – în turul al doilea – și datorită votanților lui Gheorghe Funar.
Pe de altă parte, unul dintre marii specialiști ai Clujului, arhitectul Șerban Țigănaș, fost lider al unor structuri ale arhitecților din România, dar și internaționale, a fost de altă părere. Sigur, a avut relaxarea dată de lipsa unei mize electorale. “Eu aș face un nou concurs, de data aceasta adevărat și cu sculptori reputați, cu miză, în speranța că vom găsi un nou Avram Iancu. Nu l-aș elimina pe Avram Iancu, acela e locul lui consacrat. Dar actuala statuie merge spre a nu-i aduce un omagiu, ba din contră”, a subliniat arhitectul, în emisiunea Urbea9, produsă de Media9.
Am avut curiozitatea să întrebăm publicul Media9 ce părere are despre înlocuirea statuii lui Avram Iancu. Și a ieșit că, da, oamenii vor ceva mai estetic. Este însă un chestionar, nu un sondaj de opinie după toate regulile demersului.
Până joi, la ora 12, votaseră peste 1.000 de persoane.
Acest articol ar trebui să fie însoțit de hashtag-ul celebru #numazic. Concluzia trebuie trasă de administrația locală. Se poate face un sondaj mare și relevant, se pot întreba specialiști, că tot ne sunt umbrelă. Însă există semne clare că cetățenii își doresc ceva de care să fie mândri (la fel își dorește probabil și Avram Iancu, dacă privește de undeva de sus), iar Primăria ar trebui să nu mai declare subiectul tabu.
La fel se poate proceda și cu crucea de pe Cetățuie, și cu monumentul de lângă Opera Maghiară. Sunt destule monumente controversate la Cluj. Dacă vrem un oraș frumos, să punem și asta pe tapet.