Guvernul reduce personalul de la Casa de Cultură a Studenților

Autor  admin   în       1 saptãmânã în urmã     445 Vizualizări.  

Casa de cultură a studenților din Cluj, împreună cu alte 13  case de cultură din țară și Complexul studențesc „Tei” din București vor avea posibilitatea de a dezvolta parteneriate în plan intern și extern cu instituții de învățământ superior, în vederea sprijinirii manifestărilor cultural-ştiinţifice ale studenţilor, potrivit unei hotărâri de guvern luată în ședința din 14 noiembrie. Actul normativ mai prevede și reducerea de la 350 la 284 a numărului de posturi existente în schema de personal.

Foarte interesant este că, în cazul Casei de Cultura a Studenților din Cluj, clădirea aparține Primăriei, dar administrarea este a Guvernului.

De asemenea, cele 14 case de cultură și Complexul „Tei” vor avea posibilitatea de a accesa fonduri structurale şi investiții europene destinate susținerii politicilor de coeziune în domeniul tineretului, vor putea gestiona fonduri publice și fonduri atrase de la organisme finanțatoare interne sau internaționale, ajungând astfel, în mod direct, la tineri şi contribuind la creşterea asociativității acestora.

Totodată, casele de cultură ale studenților vor putea desfăşura proiecte de voluntariat şi implicare comunitară, acțiuni care să promoveze sănătatea şi bunăstarea tinerilor evenimente sau ateliere legate de sănătatea mentală, nutriţie, pot deveni hub-uri pentru antreprenoriat şi inovație. Pe de altă parte, aceste instituții vor putea organiza proiecte și activități de mentorat, de dezvoltare a competențelor, de orientare în carieră.

Măsurile vor contribui la diversificarea activităţii şi vor determina atragerea către proiectele desfăşurate în cadrul acestor instituții a mai multor categorii de studenți și tineri. De asemenea, vor contribui la îmbogățirea vieții culturale, sociale și de petrecere a timpului liber, prin activități specifice de tabără, în rândul tinerilor şi studenților, dar vor oferi și o gamă mai largă de oportunități educaționale și de dezvoltare personală pentru aceştia, inclusiv prin intermediul centrelor de tineret care vor fi înființate.

În prezent, la nivel național, există un număr de 14 case de cultură ale studenților (Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iaşi, Petroşani, Piteşti, Ploieşti, Reşiţa, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara) şi Complexul Cultural Sportiv Studenţesc „Tei”.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.