Groza: “Este dureros să vedem cum, încet-încet, Făgetul este ciopârțit”. Boc: “Noi avem slogan «protecție totală Făget»”. Și totuși…
Consiliul Local a modificat astăzi parțial Planul urbanistic general (PUG); a scos din zona verde un teren din Făget și l-a declarat construibil. Decizia vine ca urmare a unui proces pierdut definitiv de Primărie. La momentul aprobării noului PUG, în 2014, proprietara avea deja un certificat de urbanism pe care terenul apărea drept construibil. În referat se arată că în zonă există mai multe locuințe, doar unele dintre acestea fiind întabulate.
Ioana Gerda Puriș, profesor la Colegiul Național „George Coșbuc”, este proprietara parcelei care a făcut obiectul procesului.
Un PUG și Regulamentul de urbanism prevăd ce și unde se poate construi în intravilan. Ei bine, verdictul Curții de Apel Cluj, secția de Contencios Administrativ și Fiscal, are o exprimare care pare că face PUG-ul inutil. “Orice reglementare a folosinței bunurilor golește de conținut dreptul de proprietate reprezintă o expropriere de fapt și este, în sine, lipsită de proporționalitate”, arată judecătorii în motivare.
877
de metri pătrați are proprietatea doamnei Puriș; 151 de metri pătrați se aflau în fondul forestier și devin acum zonă verde cu acces public.
USR a criticat situația din Făget. “Pentru noi este dureros să vedem cum, încet-încet, Făgetul este ciopârțit și poienile se umplu de garduri, în speranța că se va câștiga dreptul de a construi pe vechiul PUG, din 1999, chiar dacă realitatea de acum este substanțial diferită de cea care a justificat PUG-ul precedent. Noi dorim ca municipalitatea să se implice și să facă mai mult pentru a proteja Făgetul și a-i lăsa pe toți clujenii să se bucure de acest patrimoniu”, a spus Călin Groza în ședința de Consiliu Local. Acesta a subliniat că trebuie oprită această vulnerabilitate a Clujului.
Emil Boc i-a răspuns lui Groza: “Suntem consternați să vedem că, în unele procese, zona Făgetului este afectată de sentințe judecătorești. Noi avem slogan «protecție totală Făget», până acolo unde legea ne permite. Acolo unde există sentințe definitive, nu am cale într-un stat de drept decât de a respecta aceste sentințe, că îmi plac sau nu îmi plac. Sau că afectează sau nu principiul la care și eu, și dumneavoastră, și mulți alții ținem ca atare”.
În urmă cu câțiva ani, la Cluj s-a organizat o dezbatere publică, în cadrul căreia societatea civilă a cerut hotărât oprirea construcțiilor în Făget. Din păcate, zona era deja populată cu o sumedenie de edificii, iar procesul a încetinit, dar nu s-a oprit.