Gilăul, blocat de un accident. De ce mi s-a părut poliția incompetentă
Accident, azi dimineață, nu departe de Cluj-Napoca. “Pompierii din Garda de intervenție Gilău au intervenit pentru a descarcera și a acorda primul ajutor calificat unei persoane, rămase blocate într-un autoturism ca urmare a unui accident rutier produs pe raza localității Gilău. Un echipaj cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD au fost alertate în jurul orei 8.10. iar în momentul sosirii la locul accidentului au găsit trei autoturisme avariate și o persoană rămasă încarcerată într-una dintre acestea. Pompierii au acționat cu echipamentele din dotare pentru a o scoate din autoturism, fără a-i agava leziunile suferite. Aceasta era în stare de inconștiență și a fost predată echipajului SMURD pentru a fi transportată la spital în vederea acordării îngrijirilor de specialitate”, se arată în comunicatul ISU Cluj.
Circulația a fost afectată, s-a stat pe loc aproape o oră. Cu această ocazie, coloanele s-au întins pe mai mulți kilometri, iar Gilăul a fost complet blocat. Și acum de ce cred eu că poliția a dovedit incompetență. Doar cu această ocazie, desigur. Oamenii legii ar fi trebuit să se implice în dirijarea circulației. Cei care veneau pe autostradă, dinspre Turda, ar fi trebuit să fie îndrumați să își continue drumul până la Nădășelu. Ar fi putut intra pe DN1 pe un alt drum, dincolo de Gilăul blocat. Vehiculele de gabarit redus de pe DN1 puteau să fie și ele dirijate. Gilăul nu are propriu-zis o centură, dar există o rută ocolitoare prin nordul localității, despre care cei aflați în trecere habar nu au.
Sunt doar două exemple legate de ce se putea face și nu s-a făcut. Dacă nu putea face asta poliția națională, se putea ocupa poliția locală, că și la Gilău există așa ceva. Să mai spun că în alte țări se întâmplă lucrurile mult mai profesionist, cu respect pentru timpul oamenilor, sau știe toată lumea?
Am solicitat un punct de vedere de la Poliția Județului. „Nu există prevăzută o procedură prin care polițiștii să dirijeze traficul pe rute ocolitoare în caz de accident. Se poate însă ca polițiștii să se implice și de multe ori o fac. La Gilău nu a fost cazul, pentru că traficul a fost oprit complet numai pe durata efectuării măsurătorilor, iar în rest s-a desfășurat alternativ, pe un sens”, a spus Carmen Pompaș, purtător de cuvânt al IPJ Cluj.