Gigantul de la Cluj: deservește un milion de persoane, are 2.000 de angajați. Va deveni neutru energetic în 2035!
Compania de Apă Someș este un adevărat gigant, dacă ne referim la aria sa de acoperire și la personal. A fost prima companie de profil care, în 2006, trecea de granițele administrative ale județului propriu. Operează în județele Cluj, Sălaj și Mureș. Logic, a devenit unul din cei mai mari operatori de rețele de apă și canalizare din țară.
„Azi, deservim aproape un milion de locuitori din opt municipii și orașe și 305 localități rurale din județele Cluj, Sălaj și Mureș, printr-o infrastructură care măsoară peste 4.000 km de aducțiuni și rețele de apă și peste 2.000 de km de colectoare și rețele de canalizare. Ceea ce este important este că, deși în ultimii ani s-au produs adecvări ale structurării departamentelor la necesitățile în continuă schimbare a activității, cei circa 2.000 de angajați care derulează activitatea pe cei cca 9.500 kilometri pătrați ai ariei deservite, au rămas practic constanți. Am făcut față la o creștere rapidă a numărului de localități deservite cu același număr de angajați, în principal prin profesionalizarea personalului, digitalizare și automatizare”, a explicat Călin Neamțu (foto), directorul general al companiei.
Pe de altă parte, Compania de Apă Someș privește înainte și este pregătită să se adapteze politicilor moderne. Acordă o mare atenție diminuării efectelor schimbărilor climatice, prin utilizarea energiilor alternative, verzi. În acest moment, derulează mai multe proiecte de reducere a amprentei de carbon.
Citiți și despre lucrarea record național a companiei.
„În pregătirea programului ISPA cofinanțat de UE și derulat între 2003 și 2010, am prevăzut și realizat prima noastră inițiativă în acest sens, prin construcția unei microhidrocentrale în aval de barajul lacului Tarnița, care poate produce până la 10.000 de MWh pe an energie verde. Prin actualul program POIM, construim încă o microhidrocentrală la Stația de tratare a apei Gilău. Producem de mulți ani în stațiile de epurare mari din județele Cluj și Sălaj energie verde, energie electrică și termică, din biogazul rezultat din nămolurile de epurare. Utilizăm extensiv panourile solare la obiectivele situate în zone izolate din rural, iar la începutul acestui an am depus o cerere de finanțare pentru construirea de parcuri fotovoltaice în multe din punctele de lucru ale Companiei în cele două județe”, a subliniat Neamțu.
Compania și-a stabilit și un termen limită: 2035, an până la care și-a propus să devină o companie neutră din punct de vedere energetic.