Ghiciți unde este asta? Așa va arăta o zonă centrală a Clujului – GALERIE FOTO

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     10552 Vizualizări.  

O zonă centrală a Clujului se schimbă semnificativ. Spațiul este același, nu vă așteptați să se întâmple vreun miracol, dar totul se recompartimentează. Zona intră într-o eră modernă, în care pietonul și biciclistul primesc verde la semafor, iar automobilul mai stă o dată la roșu. La figurat, desigur. La concret, benzile de circulație rutieră se restrâng și cedează spațiu pistelor de biciclete, iar suprafețele dedicate pietonilor se extind. Este invitată vegetația și se încurajează apariția de noi terase. Este o strategie europeană de mobilitate la care s-a raliat și Clujul de câțiva ani, de a determina șoferii să renunțe la volan și să se lase pe mâinile altui șofer, cel de pe mijloacele de transport în comun. Sau să circule cu bicicleta, trotineta, pe jos. Că acest lucru întărește sănătatea, reduce poluarea și ambuteiajele enervante din trafic.

Zona de intervenţie în acest proiect are o suprafaţă de aproximativ 20.350 metri pătrați și cuprinde:

  • Piața Lucian Blaga
  • Strada Napoca
  • Strada Republicii (până la racordul cu strada Avram Iancu)
  • Strada Petru Maior
  • Strada Emil Isac

RANDĂRI: Vederi de ansamblu asupra Pieței Lucian Blaga

Dispare câte o bandă de circulație pe străzile Napoca, Petru Maior și Republicii (până la intersecția cu strada Avram Iancu), respectiv una din Piața Lucian Blaga. În schimb, apar piste de biciclete pe toate aceste artere.

“Piața Lucian Blaga era prevăzut să fie reorganizată în 2006-2007, când s-a construit și parkingul de la Primărie. S-a decis atunci să se facă doar o serie de intervenții de suprafață și s-a pierdut un start. Proiectul actual este gândit să se coreleze cu celelalte derulate în centrul Clujului: Piața Unirii, “Orașul comoară”, “Reabilitatea tramei stradale” etc. Am continuat principiile de a încuraja traseele pietonale și cele cicliste, de reducere pe cât posibil a suprafețelor de circulație rutieră și de parcări. Abordarea respectă liniile trasate în Planul de mobilitate urbană durabilă (PMUD). Sunt principii de schimbare în domeniul mobilității adoptate de toată Europa”, a explicat pentru Media9 arhitectul Tudor Pănescu, de la Planwerk, lider de proiect.

RANDARE: Vedere din fața cafenelei Croco

Trotuarele vor fi realizate din plăci de granit, iar parcările, din piatră cubică. Pistele de biciclete vor putea fi deosebite datorită asfaltului colorat. Mobilierul stradal va fi format din bănci, scaune, mese, coșuri de gunoi, parcări de biciclete, cișmele de apă potabilă, panouri informative. Vor fi amplasate stații de încărcare pentru vehicule electrice, rețea wi-fi, prize pentru iluminat festiv, o toaletă publică automată.

RANDARE: spațiul din fața Casei de cultură a studenților

Va exista un sistem integrat de control al traficului, cu automate de dirijare a circulației, semafoare inteligente, cu senzori de măsurare a traficului. Sunt prevăzute camere video cu sistem de detectare a trecerii pe culoarea roșie a semaforului. O noutate este apariția de semafoare pentru cicliști.

“Există și unele neajunsuri ale proiectului, pentru că trebuie să respectăm normative și stas-uri europene. În Piața Lucian Blaga vom avea un sistem de sensuri unice pentru cicliști. Rămân însă și direcții neacoperite. De exemplu, oricât am măsurat, am ajuns la concluzia că vom avea doar o pistă de biciclete cu sens unic pe strada Napoca, dinspre Lucian Blaga spre Piața Unirii”, a spus Pănescu.

RANDARE: Strada Emil Isac, unde se va extinde trotuarul, iar mașinile vor putea fi parcare pe o singură latură

Lucrările vor fi realizate – ca multe altele din Cluj – de Diferit SRL, firma familiei Petri. Aceasta a câștigat licitația cu prețul de 20,6 milioane de lei.

Autorizația pentru lucrări a fost eliberată săptămâna trecută. „După ieșirea autorizației, firma trebuie să predea proiectul tehnic (cu detaliile tehnice de execuție). Asta va mai dura două săptămâni bune. După aceea, este posibil să dăm ordinul de începere a lucrărilor”, a spus pentru Media9 Virgil Poruțiu, director tehnic al Primăriei.

24

de luni este perioada prevăzută în autorizație pentru execuție. Studiul de fezabilitate vorbea însă de un interval de 18 luni. „În realitate, probabil că va dura mult mai puțin. Să nu își închipuie nimeni că Piața Lucian Blaga va fi în șantier timp de doi ani”, a spus Tudor Pănescu.

RANDARE: Două benzi pe strada Republicii, până la intersecția cu Avram Iancu

DECLARAȚIE

„Ca principiu general, am încercat să extindem trotuarele și să introducem peste tot piste de biciclete. Din păcate, nu au fost incluse în proiect străzile Clinicilor, Victor Babeș și Gheorghe Șincai”

Tudor Pănescu, arhitect Planwerk

About