Ghemul de uneltiri de la Turda. S-a simțit trădat, a trădat, l-au recrutat trădătorii :)

Autor  admin   în  ,      4 years în urmã     4178 Vizualizări.  

Un ghem de uneltiri se deșiră pe malul Arieșului mai ceva decât pe Dâmbovița. Anul trecut, primarul Cristian Matei (foto) a fost dat afară din partid de fostul său prieten, jurnalistul Liviu Alexa, vremelnic șef al social-democraților clujeni. A părut un joc de-a cine o are mai lungă. La experiența politică ne referim, desigur. Primarul nu a avut nicio ezitare să schimbe stânga pe dreapta; între butoane și doctrină ce putea el alege? S-a simțit trădat și a trădat la rândul lui. Culmea, și cei care l-au primit au acționat ca niște trădători. Conducerea județeană PNL l-a parașutat pe Matei candidat al partidului la “locale” și le-a întors spatele cu cinism celor care au muncit ani la rând pentru dreapta tradițională. Ce se întâmplă la Turda ne arată fața de troll a politicii. Alegerile se apropie, în curând va sta în mâna turdeanului ștampila care va decide cine are căderea morală să conducă orașul în următorii patru ani. Media9 l-a invitat pe jurnalistul Horea Hudrea, de la InfoArieș.ro, să prezinte de la “firul ierbii” felul în care partidele se aliniază la startul înfruntării electorale de la Turda de anul acesta:

Cristian Matei, proaspăt transferat de la PSD la PNL, are șanse crescute să câștige Primăria Turda prin suprapunerea imaginii electorale a PNL peste imaginea publică a candidaturii sale. Jocurile nu sunt însă tranșate la Turda și asta se vede din sondajele anunțate pe surse care indică o creștere constantă a candidatului USR, Andrei Suciu. Motivele creșterii în sondaje a candidatului USR sunt multiple și nu au legătură cu scorul național al partidelor. 

Primarul municipiului Turda a făcut o serie de promisiuni privitoare la investițiile în infrastructură. Contractele au fost semnate, dar reala problemă e implementarea lor. Autoritățile susțin că au deschis numeroase șantiere, dar niciuna dintre lucrările mari de infrastructură nu e finalizată. Impresia generală tinde să fie aceea că se lucreză mult și prost. Această stare de lucruri s-ar putea să reducă din șansele proaspătului candidat al PNL, Cristian Matei,  deoarece – spun adversarii săi politici – ”România lucrului bine făcut” nu e de găsit la Turda. 

În 2015, Cristian Matei a anunțat public politizarea administrației publice locale, în ședința în care a fost reales președinte al PSD Turda. Ulterior această promisiune s-a concretizat prin angajări ale liderilor PSD în administrația locală. Aceasta a culminat cu numirea propriului ginere – care era și vicepreședinte PSD – la șefia Companiei de Apă Arieș. Într-un oraș mic, cum este Turda, asemenea lucruri sunt mult mai vizibile decât într-un oraș mare. 

Trecerea la PNL a primarului Turzii, deși criticată, reprezintă singura soluție pentru supraviețuirea politică a acestuia. Cu un PSD în scădere și un PNL în ascensiune, primarul Turzii pierdea puterea politică pe plan local. Chiar dacă – în virtutea resurselor administrative de care dispune – obținea un nou mandat de primar, pierdea Consiliul Local; acesta, potrivit estimărilor politice, urma să fie dominat de PNL și USR. Cu un Consiliu Local ostil, primarul Cristian Matei era legat de mâini și de picioare. 

Candidatul USR la Primăria Turda, Andrei Suciu, a anunțat deja principiile sale privind cheltuirea banului public: reducerea alocărilor pentru sport – handbal și fotbal, renunțarea la serbările publice de tipul Zilelor Muncipiului, anularea contractelor păguboase pentru municipalitate, precum cele de închiriere a diverselor imobile de la terți. Toate acestea ar urma să fie însoțite de un audit complet al administrației locale. 

 Transferul politic al primarului a dus la demisia liderilor marcanți ai PNL de pe plan local. Președintele PNL Turda, Nicolae Giurgiu, vicepreședintele Marius Riter și Corina Făgădar, cu toții  consilieri locali, au demisionat din funcțiile politice și administrative. În perioada în care au făcut opoziție în Consiliul Local Turda, primii doi au fost insultați în mod frecvent de către primarul Matei, astfel încât orice colaborare politică ulterioară era compromisă din start. Cei doi au trecut la Partidul Oamenilor Liberi, o formațiune locală. Alegerea e în primul rând emoțională și abia apoi calculată în termeni de eficiență politică. Tocmai fuseseră trădați de liderii lor din eșaloanele superioare, așadar un partid descentralizat a părut mai atractiv decât orice altă variantă. POL mizează că va scoate cel puțin trei consilieri locali, deoarece clamează că au plecat cu majoritatea militanților liberali. 

Revenind la Cristian Matei, acesta este un politician care și-a asigurat ascensiunea politică locală prin metoda ”dezbină și cucerește”. Nu a câștigat niciodată competiții politice tranșate direct. Alegerea sa ca primar, în 2016, s-a făcut în condițiile în care adversarii politici ai PSD și-au împărțit voturile între Tudor Ștefănie, candidatul PNL, și Andrei Suciu, candidat independent la acea vreme. Matei va încerca din nou, probabil, să aplice principiul “dezbină și cucerește”. Liderii locali ai USR se plâng deja că partenerul lor de alianță pe plan local, PLUS, este ”infiltrat” de colaboratori apropiați ai foștilor primari. Sunt identificați acolo avocați, dezvoltatori imobiliari, finanțatori ori coordonatori de la handbal și fotbal, adică exact acele domenii din administrație pe care candidatul USR, Andrei Suciu, anunța că le va reforma radical. Liderii USR se întreabă acum, pe bună dreptate, cum vor putea reseta o administrație locală, dacă vechile grupuri de interese se regrupează în eșalonul secund din spatele lor. 

Cine va câștiga alegerile pentru Primăria Turda? E o întrebare la care vom avea un început de răspuns abia pe la finalul lunii martie. PLUS Turda își clarifică lucrurile prin alegeri în aceste zile, până luni. Ulterior vom avea și decizia liderilor USR. Abia în martie vom ști dacă Alinața USR – PLUS are  un conflict intern major, la Turda.

General vorbind,  două variante sunt posibile la următoarele alegeri locale. Prima este aceea în care Cristian Matei va pierde alegerile, dar transferul de putere se va face cu negocieri politice dure cu USR. Motivul căderii lui Matei va fi exclusiv legat de performanțele personale ale acestuia. Dacă toate informațiile neoficiale care vin dinspre Primăria Turda pe diverse canale –  comportamente tiranice, degringoladă adminstrativă, găuri bugetare, întârzieri în proiecte – sunt reale și vor ieși la lumină, atunci actualul primar va pierde. Primarul este descris tot mai des ca o persoană cu răbufniri persoanale greu de tolerat. Un ultim exemplu sunt declarațiile fostului său consilier persoanl, Bogdan Ursuleanu. Acesta a demisionat din funcție și l-a descris pe Cristian Matei drept un personaj tiranic. Ursuleanu poate compromite eforturile de campanie ale primarului în funcție, deoarece a avut acces la resursele de propagandă ale acestuia: rețele de ”informare” de pe Facebook, liste de militanți și susținători. O corelație între aceștia și calitatea lor de angajați ai companiilor publice poate fi, spre exemplu, o lovitură fatală pentru primar, mai ales dacă fostul consilier personal va publica și arhivele din grupurile politice de discuții. Dacă nu e doar o dispută personală între cei doi și vorbim de un comportament excesiv al primarului și față de alte persoane, atunci Cristian Matei nu va mai fi perceput ca un partener rezonabil de discuție și va pierde votul propriilor subordonați și colaboratori. Nici politicienii locali, nici antreprenorii, nici funcționari publici nu-și vor permite ca lucrurile să “puște” în administrația locală din Turda, deoarece ar fi echivalentul unei catastrofe ce va crea mai multe probleme instituționale decât își dorește fiecare. Celalată variantă ar fi aceea în care Cristian Matei va câștiga alegerile, dar va fi dublat de un viceprimar agreat de toți cei care au un oarecare interes în afacerile cu administrația locală. Un astfel de viceprimar ar putea veni chiar și de la PLUS. 

Lupta electorală de la Turda este așadar una dominată de calcule fără nimic în comun cu calitatea vieții turdeanului: care, cine, cum, ce, pierde ori câștigă în următorii patru ani.

PS: Un lider PNL Iași îi trimite o scrisoare deschisă lui Ludovic Orban, după decizia liberalilor de a-l susține la Primărie pe fostul PSD-ist Mihai Chirica. Fragment: „Domnule preşedinte al Partidului National Liberal, prin faptul că nu susţin aducerea primarului PSD Mihai Chirica în PNL, am ajuns să fiu o paria în propria filiala, pentru ca am făcut o opoziţie pe bune! Nu putem scăpa de PSD prin aducerea lor în PNL. Eu vreau, și îmi doresc extrem de mult să scăpăm de PSD prin dezbatere, iniţiative şi proiecte. Pentru mine ăsta e spiritul Liberal!”

Horea Hudrea este un jurnalist local din Turda. Are studii în psihologie și comunicare, cu specializarea “analiza imaginii organizațiilor” și are o experiență de 28 de ani în presa locală și județeană, urmărind mai ales subiecte administrative și politice. A colaborat cu diverse ong-uri naționale în monitorizarea administrațiilor publice din Cluj și Alba, în domenii precum evaluarea standardelor în comunicarea publică sau evaluarea condițiilor de locuire și discriminarea comunităților vulnerabile. Din 2015 editează publicația locală InfoAries.ro, din Turda. Este membru al Asociației Profesioniștilor din Presă Cluj.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.