Gestionarea deșeurilor în orașul de cinci stele, țintă ratată în 2022! „Perspectivele de rezolvare a problemelor există mai mult pe hârtie”
Consilierii USR Cluj Elena Muscă și Călin Groza fac o analiză vizavi de managementul deșeurilor în Cluj-Napoca, pe care îl consideră defectuos.
Elena Muscă. Foto: Arhivă personală
Analiza realizată de cei doi consilieri USR arată că gradul de valorificare a deșeurilor la Cluj-Napoca este de doar 12 %, mult sub ținta asumată de România de 60% pentru 2022. Elena Muscă și Călin Groza propun o soluție pentru deblocarea situației.
Călin Groza. Foto: Arhivă personală
Cum s-ar putea rezolva problema deșeurilor
Managementul deșeurilor funcționează defectuos de ani de zile, iar ceea ce vedem în teren de la preluarea noului contract la Cluj-Napoca arată că perspectivele de rezolvare a problemelor există mai mult pe hârtie, cu carențe care nu pot fi soluționate decât de colaborarea Supercom și RADP pe un plan de acțiune coerent privind reciclarea, valorificarea și eliminarea deșeurilor!
Circuitul deșeurilor municipale din Cluj-Napoca constă în preluarea lor de către operatorii de salubritate de la populație și firme (acum Supercom și anul trecut Rosal și Brantner), predarea la RADP pentru depozitare la Platforma temporară în vederea sortării, reciclării, tratării și ulterior transferul la CMID operat de Supercom.
Însă stațiile de sortare și tratare de la CMID au fost predate de contractorul RADP către CJ Cluj doar în noiembrie 2022 și ar trebui să fie utilizate de Supercom. Adică să facă circuitul deșeurilor mai eficient, fără tranzitul la Platforma de la Pata-Rât care nu a dat rezultatele așteptate.
Obligațiile stabilite de Agenția de Protecția Mediului Cluj pentru transferul deșeurilor istorice stocate de RADP sunt de 62.500 tone anual timp de 4 ani, cu un grafic de finalizare până la sfârșitul anului 2024.
5.900
de tone de deșeuri s-au predat la CMID în cursul anului trecut
În decursul anului trecut s-au transferat la CMID din stocul istoric de deșeuri din Platforma temporară doar 5.900 tone, foarte puțin față de cantitatea anuală eșalonată de APM. La 30 septembrie 2022 𝐜𝐚𝐧𝐭𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐬̦𝐞𝐮𝐫𝐢 𝐫𝐚̆𝐦𝐚𝐬𝐚̆ 𝐞𝐫𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟗𝟎 𝐦𝐢𝐢 𝐭𝐨𝐧𝐞 din cele 272 mii cât exista la deschiderea CMID cu peste 2 ani în urmă.
Pe lângă stocul istoric la RADP au fost preluate, în primele 9 luni din anul trecut, 151 mii tone deșeuri de la operatorii de salubritate din Cluj-Napoca. Dintre aceste au fost eliminate la CMID puțin peste jumătate și valorificate doar 18 mii tone deșeuri. Asta arată că 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝟏𝟐%, mult sub ținta asumată de România de 60% la nivelul anului 2022 pentru deșeurile municipale.
Cu privire la reciclare, RADP nu a prezentat nimic în raportul de la 30 septembrie 2022 și 𝐞𝐬𝐭𝐢𝐦𝐚̆𝐦 𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐞𝐬̦𝐞𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐥𝐮𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐢𝐫𝐜𝐚 𝟒𝟎 𝐦𝐢𝐢 𝐭𝐨𝐧𝐞 au rămas încă pe Platforma temporară”, au transmis consilierii USR Cluj.