Au jucat în „Harry Potter” și în „Pirații din Caraibe”. Și se întâlnesc la Cluj
Anul acesta, la TIFF vin mulți invitați speciali, actori și regizori recunoscuți și aclamați la nivel mondial.
Începem cu actorul britanic Timothy Spall, premiat la Cannes în 2014 pentru extraordinarul rol din Mr. Turner și cunoscut de noile generații din seria Harry Potter.
Apoi, actorul australian Geoffrey Rush va fi omagiat la TIFF cu Premiul pentru întreaga activitate.
Geoffrey Rush este unul din cei doar 24 de actori care se pot mândri cu recunoașterea supremă în actorie, așa-numita Triple Crown of Acting – premiul Oscar, premiul Emmy și premiul Tony. Cariera lui de peste 40 de ani cuprinde roluri în câteva dintre cele mai premiate filme ale ultimelor decenii, dar și în seria fantasy Pirații din Caraibe. Cunoscut în special pentru rolurile sale excentrice atât din filme și seriale, cât și din spectacole de teatru, este unul dintre cei mai aclamați actori australieni. Cariera lui în cinema a explodat literalmente cu rolul lui David Helfgott – pianistul atins de geniu care suferă de o cădere nervoasă devastatoare, dar reușește să se salveze – din Strălucire (Shine, r. Scott Hicks, 1996). Filmul i-a adus recunoașterea globală, un premiu Oscar și numeroase alte distincții de top.
Cu o aparentă predilecție pentru interpretarea figurilor istorice, Geoffrey Rush a mai fost nominalizat la Oscar pentru trei astfel de personaje: Philip Henslowe, managerul de teatru înglodat în datorii din Shakespeare îndrăgostit (Shakespeare in Love, r. John Madden, 1999); marchizul de Sade în drama biografică Quills (r. Philip Kaufman, 2000), bazat pe piesa omonimă a lui Doug Wright, și Lionel Logue, logopedul care l-a ajutat pe Regele George al VI-a cu problemele sale de vorbire, în Discursul Regelui (The King’s Speech, r. Tom Hooper, 2010).
Rush a obținut un premiu Emmy pentru rolul protagonistului din The Life and Death of Peter Sellers (r. Stephen Hopkins, 2004), o adaptare a cărții lui Roger Lewis despre viața actorului cunoscut din comedia iconică Petrecerea și pentru interpretarea Inspectorului Clouseau în seria Pantera Roz. A câștigat și un premiu Tony în 2009, jucându-l pe monarhul muribund Berenger I din piesa absurdă a dramaturgului de origine română Eugen Ionescu, Regele moare .
La Cluj este așteptat și regizorul, scenaristul și producătorul american Oliver Stone. O figură polarizantă, Stone s-a impus ca unul dintre cei mai importanți regizori ai Hollywoodului din anii ’80-’90.
Din lista de invitați îi mai amintim pe regizorul mexican Michel Franco, triplu premiat la Cannes, și pe actorul Darko Perić, cunoscut ca Helsinki din serialul Netflix, La Casa de Papel. Cei doi fac parte din juriul Competiției Oficiale.
Horațiu Mălăele va primi premiul de excelență anul acesta la TIFF.
Cu o lungă carieră cinematografică și una și mai lungă în lumea teatrului, Horațiu Mălăele a fost distins cu premiul Gopo pentru cel mai bun actor, în rolul Ilie Moromete în Moromeții 2, personaj căruia va continua să-i dea viață și în Moromeții 3. Marele actor român a trecut și de cealaltă parte a camerei regizând, de numeroase ori în teatru, dar și filmele Pălăria, Nunta mută, Funeralii fericite și Luca.
Dintre invitații români vă amintim de actrițele Judith State, Ioana Bugarin, actorii Iulian Postelnicu, Laurențiu Bănescu, Istvan Teglas sau regizorii Alexandru Solomon și Paul Negoescu.