Gata, a ieșit autorizația. Lărgirea străzii poate începe

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1462 Vizualizări.  

Este o arteră despre care s-a discutat mult, dar care arată mai degrabă ca o șosea rurală. Buna Ziua. În această vară va începe procesul de lărgire și modernizare a străzii. Numai ce a ieșit autorizația de construire, ceea ce înseamnă că se poate da ordinul de începe a lucrărilor.

Strada va fi lărgită la 16 metri. În urma unei dezbateri publice s-a stabilit că va avea trei benzi de circulație – două spre Bună Ziua şi una spre Fagului, pistă de biciclete și trotuare. Primăria nu a căutat un constructor prin licitație, ci a oferit execuția Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj, aflată în subordinea sa.

Costurile se ridică la 19,7 milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată, dintre care 1,7 milioane vor merge către plata exproprierilor. Durata de realizare a investiţiei – așa cum apare în autorizație – este de 36 luni, iar finanţarea se face din bani de la bugetul local şi alte surse constituite conform legii. Totuși, reprezentanții Primăriei spun că totul va fi gata într-un an.

Gradul de încărcare a străzii se învârte, la orele de vârf, în jurul valorii de 100%.

Mai devreme, în 23 aprilie, s-a aprobat hotărârea de Consiliu Local privind declanșarea procedurii de expropriere.

64

de parcele de teren private, în suprafaţă de 2.381 mp, sunt expropriate pentru lărgirea străzii Bună Ziua. Terenurile au suprafeţe cuprinse între 1 şi 215 mp. La acestea se adaugă 10 proprietăţi, în suprafaţă de 16.252 mp, care aparțin deja municipalităţii.

Strada Bună Ziua a fost trecută în urmă cu mai bine de 10 ani la CNADNR (actuala CNAIR), care a asfaltat-o, dar nu a realizat și trotuare. Așa se face că, așa cum spuneam, drumul arată de parcă se află pe undeva prin afara Clujului. Municipalitatea a solicitat timp de trei ani reprimirea arterei, lucru care s-a întâmplat în mai 2018, printr-o hotărâre de guvern.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.