GALERIE FOTO „Zidul Berlinului” de la Chinteni. De ce sunt respinse proiectele imobiliare în comuna „primăriței de fier”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     3985 Vizualizări.  

Primărița din Chinteni, Lucia Suciu, și-a făcut un obicei în a fi prezentă în ședințele de urbanism din cadrul Consiliului Județean (CJ) Cluj, atunci când sunt dezbătute proiecte imobiliare care ar urma să se edifice în comuna pe care o administrează.

În sensul că e prezentă de fiecare dată. Asta înseamnă: chiar de fiecare dată! S-a întâmplat și-n ultima ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare Teritorială și Urbanism (CTATU) din CJ Cluj, care a avut loc în această săptămână.

17.400

de metri pătrați este suprafața totală a terenului care urma să fie parcelat.

În această ședință, a fost pus în dezbatere un proiect care privea parcelarea unui teren aflat la intrarea în Chinteni în vederea construirii unor locuințe unifamiliale. Terenul are o suprafață de 17.400 de metri pătrați, iar beneficiarul lui, Magyarosi Ioan, a dorit să fie splitat în 18 parcele: 17 cu o suprafață de 750 mp, iar a 18-a, de 1.106 mp.

Terenul propus pentru construcție are o suprafață totală de 1,74 hectare, iar beneficiarul a dorit să fie împărțit în 18 parcele. Foto: Autogav 2006

Un arhitect relaxat

Proiectul a fost prezentat în ședința CTATU de către arh. urb. George Gaveniuc, de la biroul de arhitectură Autogav 2006 s.r.l, proiectantul general. Gaveniuc a intrat în ședință foarte relaxat. Se afla chiar în mașină. Relaxat în sensul că a fost absolut convins de faptul că proiectul său va fi atacat și respins de către primărița din Chinteni.

Și acest lucru a putut fi remarcat chiar după ce a trecut la prezentarea proiectului. Mai precis, după ce a amintit de un proiect învecinat, care a fost efectiv desființat într-o altă ședință a CTATU (din 7 aprilie – n.r.) de către edilul-șef din Chinteni, Lucia Suciu (foto jos).

Aici este articolul: Ansamblul de case din Chinteni, aviz nefavorabil. Alin Tișe: „Nimic nu crește într-o comună dacă nu obțineți acordul primarului”

„Eu știu că s-a mai discutat într-o ședință anterioară un PUZ în partea mai de jos, mai către vale (față de proiectul său, PUZ care a fost respins – n.r.). Așa că eu n-am prea multe de spus. O las pe doamna primar s-o facă”, a transmis George Gaveniuc.

Iar doamna primar, țineți-vă bine!, și-a început tirada:

„Discutăm despre intrarea în Chinteni, sensul Cluj-Napoca – Chinteni, pe partea stângă. Am avut o dezbatere, tot în această zonă, pe un alt proiect. Este o zonă care nu se va dezvolta în perioada următoare, pentru că nu ne permite infrastructura.

Parcela propusă spre studiu este cea conturată cu albastru. Foto: Autogav 2006

Începând de la rețelele edilitare și continuând cu celalalte; avem drumuri de câmp de patru metri. În perioada următoare, în localitatea Chinteni trebuie să începem lucrările pentru aplicarea PUZ-ului care vizează cele 35 de hectare (în care se află și această parcelă – n.r.).

De aceea, domnule președinte (Alin Tișe – n.r.), vă rog să aveți o atenție sporită, pentru că încep lucrările la magistrala de apă și asfaltarea drumului județean. Sunt proiecte pe care dumneavoastră, Consiliul Județean Cluj, le aveți în derulare în parteneriat cu noi.

În acest moment, suntem absolut sufocați toți locuitorii comunei! Nu putem să deschidem un alt șantier. Domnule proiectant, nu putem studia o parcelă de 1,74 hectare în mijlocul unei tarlale de 34 de hectare!

Eu înțeleg că fiecare locuitor dorește să-și valorifice terenurile și să se-mbogățească peste noapte, dar haideți să facem o analiză. Știți foarte bine că în ultima perioadă avem o mare problemă cu distribuirea apei potabile.

Avem de două ori populația față de perioada când am construit rețeaua de apă în comună. Compania de apă a sistat (miercuri, 22 iunie – n.r.) emiterea avizelor pentru branșarea la apă până la finalizarea magistralei care merge spre Zalău. Sau până la construirea unui bazin de apă care este în atenția noastră, a tuturor.

Și fiți convins, domnule proiectant, că dacă am intra în mijlocul tarlalei cu o dezvoltare de acest gen, ar începe toată tarlaua să construiască! Ori să știți că avem experiențe absolut neplăcute, când proprietarii unor terenuri, după ce și-au obținut PUZ-urile, și-au vândut parcelele, iar rețelele edilitare au fost lăsate în sarcina administrației locale. Efectiv n-avem capacitatea de a ne extinde rețelele pe toate dealurile comunei”, a transmis „primărița de fier” din Chinteni.

Primărița din Chinteni: „La un moment dat, vom studia și această zonă”

Lucia Suciu a mai spus că vrea să implementeze cele 600-800 de autorizații (de construire – n.r.) cât sunt avizate până acum, și pe urmă ar putea să se ocupe de alte zone de dezvoltare.

„Am înțeles. Știam că au fost discuții aprinse în ședința anterioară … Întrebarea era dacă este un proiect de viitor în zona respectivă?”, a încercat să afle arh. George Gaveniuc.

„Din moment ce spunem <locuințe viitoare>, la un moment dat vom studia și această zonă”, a replicat primărița, adăugând că probabil se va discuta despre asta peste un an, un an și jumătate, în funcție de cum evoluează lucrurile.

„Știam de această problemă de când am discutat celălalt proiect (dezbătut în ședința CTATU – n.r.)”, a spus Lucia Suciu.

„De asta nici n-am mai intervenit, numa’ ce-am prezentat planșele, n-am mai avut ce să zic…”, a intervenit George Gaveniuc.

 

„Îmi pare rău, domnu’ proiectant, care colaborezi cu noi de atâția ani, că i-ai încurcat pe membrii comisiei județene cu un asemenea proiect. Pentru că știai foarte bine care este problema noastră. Dar asta este o discuție pe care o vom purta când vei ajunge la primăria Chinteni”, a transmis, plină de năduf, primărița din Chinteni. După care s-a adresat președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, cel care conduce și ședințele Comisiei județene de urbanism:

DECLARAȚIE:

„Domnule președinte, dumneavoastră credeți că domnul Gaveniuc ne-a spus despre intențiile sale? Au fost un mare secret. A fost zilele trecute prin primărie, dar n-a suflat un cuvânt (despre proiect – n.r.). Credea că suntem în concediu de odihnă și scapă cumva” – Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni 

Alin Tișe (foto) a încercat să o mai tempereze pe doamna primar din Chinteni, și s-a adresat membrilor comisiei cărora le-a recomandat să respingă proiectul. Au fost șase voturi pentru un „aviz nefavorabil”, iar proiectul a căzut.

„Îmi pare rău, reveniți sau vedeți cum mai evoluează lucrurile…”, a spus Tișe.

„Peste un an jumate”, a răspuns relaxat arh. Gaveniuc.

„Peste un an jumate”, nu s-a lăsat nici primărița din Chinteni, care, probabil, a vrut să aibă ultimul cuvânt.

*În loc de încheiere:

  • doar un singur proiect din cele prezentate în prima jumătate a acestui an în ședințele CTATU a primit girul primăriței din Chinteni; ne referim strict la proiectele imobiliare care vizează satul Chinteni;
  • proiectul avizat favorabil se referă la construcția unui centru comercial (Profi) în localitatea Chinteni, care a fost prezentat în luna aprilie;
  • toate celelalte proiecte imobiliare propuse în reședința de comună au fost respinse la solicitarea edilului-șef; totuși, un proiect imobiliar care ar urma să fie dezvoltat în comună a trecut de exigențele primăriței, dar cu multe condițiuni/este vorba de un ansamblu de case în satul Pădureni/Media9 a scris despre el AICI;
  • obiecțiile primăriției au fost, invariabil, aceleași: nu este oportună în momentul de față dezvoltarea în această zonă/nu deținem partea de infrastructură/nu sunt create drumurile/sunt doar proprietăți private/traficul de pe drumul județean nu mai suportă încă 500 de „cife” care să toarne beton în această zonă/vom începe lucrul la magistrala de apă și la drumul județean.

Lucia Magdalena Suciu (PSD, 50 de ani) este la al șaselea mandat consecutiv la Primăria Chinteni. Ea a candidat prima oară pentru acest post în anul 2000.

Foto & randări: SC Autogav 2006 SRL Cluj-Napoca

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.