GALERIE FOTO & VIDEO. Utilaje și echipamente pentru gestionarea deșeurilor de mileniul III prezentate la Cluj

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     1006 Vizualizări.  

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna și primarul Clujului, Emil Boc, au participat, vineri, la o expoziție de prezentare a unor sisteme inteligente de gestionare a deşeurilor. Expoziția a avut loc pe o ploaie mocănească, pe platoul pietonal dintre stadionul Cluj Arena și sala BT Arena. 

Cei doi, însoțiți de reprezentanți din ministerul Mediului și de directori din Primăria Cluj-Napoca, au trecut prin fața fiecărui stand din expoziție.

Ignorând ploaia măruntă, reprezentanții companiilor de profil care comercializează echipamente și tehnologii inteligente în domeniul gestiunii deșeurilor și-au prezentat marfa: echipamente pentru colectarea selectivă a deșeurilor (ecoinsule digitalizate).

Ai un filmuleț mai jos cu o mașină super-inteligentă, care ridică containerul cu deșeuri și îl depozitează în remorcă, într-un spațiu dedicat. Totul este digitalizat.

În fapt, echipamente de ultimă generație în domeniul colectării deșeurilor, folosite în țările cele mai bogate ale Europei.

După prezentare, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a susținut, alături de primarul Emil Boc, o declarație de presă în care a vorbit despre fondurile PNRR destinate administrațiilor locale privind colectarea selectivă a deșeurilor.

DECLARAȚIE

Deschidem pe 15 septembrie, la ora 10.00, liniile de finanțare prin PNRR. Invit primăriile din toate oraşele din ţară să vizioneze, să viziteze aceste sisteme inteligente. Acestea sunt pentru oraşele care vor să facă un pas înainte, care vor să administreze mult mai responsabil gestionarea deşeurilor. Acesta este primul pas, al construirii infrastructurii. Urmează, cred eu, partea cea mai grea, probabil, partea de comunicare, de conştientizare a cetăţenilor. Este vorba de un dialog permanent, constant, cu fiecare familie, cu fiecare cetăţean din fiecare oraş, în încercarea de a-i convinge să folosească sistemele acestea și să colecteze selectiv”.

Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Ascultă toată declarația ministrului Mediului mai jos:

La rândul său, primarul Clujului, Emil Boc, a spus că municipalitatea a amplasat de o lună două containere de colectare selectivă a deșeurilor (unul în Piața Flora, Mănăștur, celălalt în Piața Zorilor – n.r.), iar rezultatele de până acum sunt excepționale. Edilul șef al Clujului a mai spus că intenționează să mai achiziționeze cinci astfel de containere, dat fiind feedback-ul primit din partea cetățenilor.

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt alocate 1,2 miliarde de euro, pentru implementarea unui management corect al tuturor tipurilor de deşeuri.

Din această sumă 200,1 milioane euro sunt alocate Unităților Administrativ-Teritoriale (UAT), pentru instalarea a aproape 14. 000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor, care trebuie puse în funcțiune până la sfârșitul lunii iunie 2026.

Valoarea totală a finanțării este 260,13 milioane de euro, fiind incluse și sume de la bugetul de stat.

„Insulele ecologice pot fi subterane (care necesită lucrări de construcții și montaj), supraterane (care nu necesită construcții și montaj) sau semi-îngropate. Ele au acces digitalizat prin carduri, care le protejează împotriva vandalismului și accesului neautorizat, dar fiind utile pentru a permite utilizarea datelor obținute, necesare monitorizării și raportării informațiilor privind volumele și tipurile de deșeuri colectate și a persoanelor care utilizează containerele” – Ghidul de accesare a fondurilor europene – Componenta C3.

Deșeurile care se colectează sunt cele din hârtie și carton, din plastic, din sticlă, cât și cele metalice sau cele biodegradabile precum și reziduale.

UAT-urile pot opta pentru fiecare tip de insulă ecologică digitalizată sau pentru o combinație a acestora, însă trebuie să se încadreze în numărul total de insule permis.

Cum pot fi solicitate fondurile:

  • În cazul UAT-urilor sub 20.000 de locuitori, pot fi solicitate fonduri pentru un număr de maxim 25 de eco-insule digitalizate;
  • Pentru UAT-urile cu până la 50.000 de locuitori, numărul maxim de eco-insule digitalizate este 50;
  • Pentru cele cu până la 100.000 de locuitori pot fi cerute fonduri pentru maxim 100 eco-insule digitalizate;
  • Pentru orașele cu până la 200.000 de locuitori pot fi atrase fonduri pentru construcția a cel mult 200 de eco-insule digitalizate;
  • În cazul localităților cu mai mult de 200.000 de locuitori, pot fi atrase fonduri pentru 300 de eco-insule.

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.