GALERIE FOTO & VIDEO. Șanse reduse în privința finalizării în acest an a conexiunii dintre Autostrada Transilvania și Centura Oradea. „Nu doresc să forțez lucrurile”
Lucrările la drumul de legătură care conectează Autostrada Transilvania (A3) cu centura Oradea (la Sântandrei) au mici șanse să fie încheiate în acest an, deși așteptările specialiștilor în infrastructură rutieră și a conducătorilor auto într-acolo se îndreptau.
O spune chiar directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, prezent în weekend-ul trecut la emisiunea „Banii, azi!”, de la TVR Info.
„Constructorul (Strabag – n.r.) este foarte mobilizat în teren, dar nu știu dacă lucrările vor fi gata anul acesta. Nu doresc să forțez lucrurile și să dăm în circulație în 2023 acest lot înainte ca lucrările să fie finalizate. Nu vom face niciodată acest lucru! Dacă se finalizează anul acesta vor fi dați în circulație și acești kilometri de drum expres și drum național. Dacă nu, evident că în prima parte a anului viitor vom beneficia și de acești kilometri”, a declarat directorul CNAIR.
O filmare făcută recent (6 decembrie 2023) de către unul din pasionații lucrărilor de infrastructură rutieră, Marin Marian, ne arată că mai este mult de lucru pe DEx16 (13 kilometri drum expres + 6 km. drum național) și că e foarte puțin probabil ca această secțiune să fie dată în trafic în acest an.
18,96
kilometri este lungimea totală a drumului care va lega Centura Oradea de Autostrada A3; din aceștia, 13 kilometri sunt de drum expres, iar 5,96 kilometri sunt de drum național cu 2 benzi pe sens.
Contractul a fost semnat în iulie 2021. Durata contractului este de 30 luni, din care 6 luni perioada de proiectare și 24 luni perioada de execuție a lucrărilor.
Termen contractual: mai 2024.
Sursa foto: capturi imagine Marin Marian
545.910.100,02
de lei (fără TVA), adică 114 milioane de euro reprezintă valoarea contractului pentru această lucrare.
Proiectul complex al celor aproape 20 de kilometri de drum de legătură prevede și construcția a 3 noduri rutiere, 9 pasaje, 3 poduri și 31 de podețe.