GALERIE FOTO & VIDEO. Să cânte muzica🙂! Imagini de azi cu lucrările la Academia „Gheorghe Dima” din Mănăștur
Lucrările la viitorul sediu al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj prind din ce în ce mai mult contur.
Cine trece pentru prima dată pe strada Bucium, din capătul Mănășturului, n-ar avea de unde ști că acolo a zăcut efectiv o ruină a Clujului zeci de ani. Acum zona arată cu totul altfel. Două macarale imense deservesc angajații de pe șantier. E zgomot de pickhammere și de șantier.
Lucrările au înaintat destul de bine de anul trecut și există mari șanse să fie încheiate la termen, adică la sfârșitul lunii noiembrie 2023.
Vedem asta mai bine, mai clar, cu ajutorul unei filmări făcute în urmă cu două zile cu drona. Imaginile ne dezvăluie stadiul actual al lucrărilor de pe strada Bucium.
VIDEO: Legat de Cluj
Clujenii și, în special, mănășturenii, au trăit zeci de ani cu imaginea de mai sus. În locul acestei ruine imobiliare va „răsări” academia.
Sursa foto: Arhivă
Se știe: cu foarte mulți ani în urmă, aici ar fi trebuit să se construiască Spitalul Clinic de Urgență, un proiect care a eșuat lamentabil. În locul acelei ruine, se ridică o clădire foarte frumoasă, cu mai multe corpuri. Aici va fi sediul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Ce se construiește pe terenul de pe strada Bucium
Noul campus al Academiei de Muzică „Gheoghe Dima” va cuprinde sediul universității, săli de curs, cămine pentru studenți, sală de sport, un spațiu verde de aproape un hectar, ateliere, dar și o sală de concerte realizată la standarde europene.
127.883.042
de lei (fără TVA) a fost valoarea inițială a investiției pentru Academia de Muzică de pe strada Bucium.
Sala de concerte va avea o capacitate de 835 de persoane, având o înălțime de 19 metri pentru a putea obține o acustică potrivită, asemenea marilor săli de concerte din Europa. Investiția a fost estimată la 127.883.042 de lei (fără TVA).
Imagini de astăzi cu lucrările care se desfășoară la sediul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” de pe strada Bucium. Foto: Media9
Viitorul sediu al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” în viziunea proiectantului. Sursa foto: Randări ale proiectantului
Cum arată acum sediul Academiei de Muzică. Imaginile de mai jos sunt surprinse din dronă, la amurg de seară:
Foto: Legat de Cluj
Proiectul, finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI), care va avea o suprafață desfășurată de 23.098 mp, urmărește conversia funcțională pentru 3 corpuri de clădire care vor fi reabilitate și extinse. Ele vor avea următoarele funcțiuni după finalizarea lucrărilor:
- Corpul C1 se va extinde si va adăposti:
- Sală de spectacole, cu o capacitate de 835 de persoane – 505 locuri la parterul sălii, 286 locuri în balconul sălii și 44 locuri în lojile laterale;
- Universitatea, cu principalele spații:
- sala de orgă cu 144 de locuri la parterul salii si 72 de locuri în balcon;
- amfiteatrul cu 160 de locuri la parterul salii si 64 de locuri în balcon;
- rectoratele, decanatele;
- bibliotecă;
- sali de curs, sali de studiu individual;
- sali cu diferite functiuni (de repetitii, de incalzire pentru artisti, sali individuale pentru dirijor si solist, sali de regie etc.);
- laboratoare;
- vestiare pentru artiști;
- spațiu pentru depozitare decoruri;
- cabinet medical
- Un adăpost de protecție civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii;
- Căminul studențesc, cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenți ai Academiei de Muzică. Camerele vor fi de doua tipuri: 22 de camere cu două locuri și 34 de camere cu patru locuri, prevăzute fiecare cu grup sanitar propriu. De asemenea, la parter au fost proiectate și 2 camere care să raspundă nevoilor persoanelor cu dizabilități.
- Corpul C2 se va extinde și se va realiza reconversia lui în atelier de întretinere (ateliere de întretinere pentru clădirea principală, ateliere pentru decoruri etc.)
- Corpul C4 se va extinde și vafi amenajat ca sală de sport.
Constructorul este asocierea Construcții ERBASU s.a. & CONCELEX ENGINEERING s.r.l. & TERRA GAZ CONSTRUCT s.r.l.
Academia de Muzică: detalii tehnice
Toate detaliile tehnice despre construirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” de pe strada Bucium se găsesc pe site-ul Companiei Naționale de Investiții (CNI), care a și finanțat acest proiect.
Contractul pentru realizarea extinderii și etajării Corpului C1 în vederea conversiei funcționale în Academia de Muzică din strada Bucium, Cluj-Napoca, a fost semnat la sfârșitul lunii noiembrie 2020 și are o valoare de 127.883.042 lei, cu o durata totală de 24 de luni (dintre care 5 luni dedicate activității de proiectare).
Calificativul: „grad de încredere ridicat”
Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acreditată instituțional cu calificativul „grad de încredere ridicat”, cu toate programele de studii acreditate, oferă programe de studii pentru domeniul „muzică”, organizate pe trei cicluri universitare: studii de licență (cu forma de organizare „la zi” şi „la distanţă” – ID), masterat
şi doctorat (şcoală doctorală).
FOTO & VIDEO Încet, încet, se ridică academia. Lucrările ar trebui finalizate anul viitor
Media9 îți amintește ce ar fi trebuit să se construiască pe acest teren și nu s-a mai făcut. De aceea, te invită să parcurgi un scurt istoric al „decedatului” înainte de vreme „Spitalul clinic de urgență” Cluj-Napoca.
- Consiliul Județean Cluj a încercat să construiască pe terenul de pe strada Bucium, cartierul Mănăștur, un spital. Numele, mult prea pompos decât construcția în sine: „Spitalul clinic de urgenţă şi centru de investigaţie, diagnostic şi tratament Cluj-Napoca“.
- Șantierul a început în 1995, dar lucrările au fost întrerupte după numai un an din lipsa fondurilor, dar și pentru că proiectul s-a dovedit inadecvat. Un detaliu: coridoarele erau atât de înguste, încât nu se putea întoarce o targă😞.
- În timp, clădirea s-a degradat și a devenit o ruină.
- În 2006, terenul de 20.071 mp și construcția neterminată de 3.700 mp au fost predate de Consiliul Județean Cluj Ministerului Educației Naționale.
- Academia de Muzică „Gheorghe Dima” a întabulat în 2017 terenul de pe strada Bucium în suprafață de 20.071 de metri pătrați, conform notei de fundamentare a ministerului Educației și Cercetării.
- Academia de Muzică clujeană este singura universitate din țară care n-are un sediu propriu, deși aici învață peste 1.000 de studenți.
- Clădirea în care (încă) își mai desfășoară activitatea, aflată pe strada I.C. Brătianu, a fost retrocedată Episcopiei Române Unite cu Roma din Gherla, proprietara acestui imobil.
- Academia plătea o chirie de 35.000 de euro/an.
- Potrivit legii, Academia mai poate folosi acest spațiu până la sfârșitul acestui an.
- Lucrările la Academia de Muzică au început în 15 noiembrie 2021 și ar trebui finalizate în această toamnă.