GALERIE FOTO & VIDEO. Prima inaugurare din acest an + primul drum expres din Transilvania deschis circulației

Autor  admin   în       8 luni în urmã     11710 Vizualizări.  

Directorul general Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a transmis astăzi că drumul de mare viteză DEx 16 Oradea – Borș II, legătura Oradiei la Autostrada Transilvania A3, va fi deschis joi, la ora 15:00.

Este prima inaugurare din acest an și primul drum expres din Transilvania, șoseaua de mare viteză pe care a construit-o antreprenorul austriac Strabag. Inaugurarea are loc cu aproape o lună înainte de termen.

 

 

Construcția celor 19 kilometri ai acestui drum a fost finanțată prin POIM.
„În viitor acest sector de drum se va adăuga drumului expres Arad – Oradea pe coridorul de mare viteză care va asigura legătura rutieră între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică”, a transmis directorul general al CNAIR.
Proiectul a vizat următoarele lucrări:
  • 18,96 km lungime traseu, între sensul giratoriu Calea Sîntandrei și Biharia;
  • 3 noduri rutiere;
  • 9 pasaje;
  • 3 poduri;
  • 31 podețe.

670

de milioane de lei, fără TVA, este valoarea totală a contractului pentru realizarea DEx 16 Oradea DN1 – A3.

Sursa de finanțare a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile dedicate dezvoltării infrastructurii rutiere. Acest drum expres reprezintă o premieră pentru infrastructura rutieră din România, fiind primul drum de mare viteză care are sistem de iluminat public pe toată lungimea traseului.
Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021.
Termenul prevăzut a fost de 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022, iar termenul final rezultat pentru proiect a fost luna aprilie 2024.
Ce este un drum expres (drum de mare viteză)
Un drum expres se caracterizează, într-o descriere simplă, printr-o asemănare cu o autostradă. Față de un drum național clasic, cel expres nu are intersecții la nivel cu alte căi de comunicații. Viteza este de 120 de kilometri pe oră, față de 90 sau 100 pe cele naționale clasice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.