GALERIE FOTO & VIDEO. Num’om pic s-o hodinitu’ 🙂. Parcul din Piața Ștefan cel Mare mai ia o pauză: nu e gata la termenul lui Emil Boc

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã  

Lucrările la parcul din spatele Teatrului Național Cluj-Napoca nu vor fi încheiate în acest an, iar pe cale de consecință, recepția nu va fi realizată pe 31 decembrie, așa cum a anunțat de atâtea ori primarul Clujului, Emil Boc.

Dar ca idee, lucrarea e departe de prezentările 3D ale proiectantului. Aveți mai jos imagini de astăzi vs. proiecțiile biroului de arhitectură K&K Studio, care a lucrat la acest proiect. Sigur, nu ne putem aștepta ca lucrarea „pe viu” să arate ca reprezentarea virtuală, daaaaaarrr… unde e spațiul verde din parc? Pentru că, ne-am zis noi, un parc = spațiu verde. Sau ceva + spațiu verde.

Așa arată acum parcul din spatele Teatrului Național Cluj-Napoca. Sigur, mulți clujeni ar putea spune că parcul nu arăta bine nici înainte, și ar avea dreptate: era populat de oameni ai străzii și de sărmani care își găseau aici adăpost, iar mobilierul urban era foarte învechit. Foto: Media9

Potrivit reprezentantului constructorului, care a discutat cu reporterul Media9, lucrările la Parcul Ștefan cel Mare vor fi încheiate în zece zile sau în cel mult două săptămâni. Asta ar însemna pe la mijlocul lunii ianuarie 2023.

Sigur, întârzierea de două săptămâni nu e o tragedie, dar ea vine după alte deadline-uri pe care constructorul le-a avut. Ultimul termen era în toamna acestui an și pe care constructorul nu l-a putut îndeplini. Firma care se ocupă de modernizarea parcului din spatele Teatrului Național a primit o dispensă pentru realizarea lucrărilor până în 31 martie 2023.

Acesta este spațiul verde despre care vorbeam, care se găsește (doar) în laterala teatrului. Foto: Media9

Reporterul Media9 a fost, vineri, 30 decembrie, în Parcul Ștefan cel Mare și a aflat că mai este de lucru la scena propusă în proiect, aflată în spatele teatrului, pe latura dinspre garnizoana militară, dar și la pergola care se află pe partea opusă (foto jos). Aceasta nu a fost însă prinsă în licitația inițială.

Deși societatea civilă din Cluj a reclamat, încă de la începutul realizării acestui proiect, că „parcul e betonat”, reprezentantul constructorului spune că proiectul va arăta bine și că suprafața verde de acum, după modernizare, este mai mare decât ce a fost înainte.

30 decembrie 2022. Așa arată parcul din spatele Teatrului Național Cluj-Napoca. Foto: Media9

Reprezentantul constructorului i-a explicat reporterului Media9 că arborii din Parcul Ștefan cel Mare sunt bătrâni, că unul dintre ei ar fi căzut în timpul lucrărilor și că numai norocul sau altceva au făcut să nu aibă loc un accident.

30 decembrie 2022. Încă se mai muncește la parcul din Piața Ștefan cel Mare. Foto: Media9

Reprezentantul firmei constructoare a mai spus că se va lucra la amenajarea Parcului Ștefan cel Mare și pe 31 decembrie și că vor reîncepe munca pe 3 ianuarie 2023.

Ce cuprinde viitorul parc din spatele Teatrului Național din Cluj

Proiectul include plantarea a 64 arbori pe lângă cei existenți, 1.474 arbuști, 2.910 flori cu bulb și 6.626 plante perene. Conform expertizei tehnice, au fost înlocuiți 9 arbori compromiși din punct de vedere fiziologic și care puteau reprezenta un pericol pentru trecători. Se instalează de asemenea un sistem de irigații automatizat.
Așa arată parcul în proiectul 3D realizat de biroul de arhitectură K&K studio
Clădirea care găzduiește Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Națională Română Cluj-Napoca va beneficia de iluminat arhitectural, sisteme similare fiind implementate recent la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și la Biserica „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.

Versiunea biroului de arhitectură K&K studio

2,4

milioane de euro este valoarea investiției în Parcul Ștefan cel Mare

Potrivit primarului Emil Boc, proiectul trebuia finalizat în această toamnă, dar asta nu s-a întâmplat. Investiție: peste 2,4 milioane de euro din bugetul local.
Mai jos, la fel: versiunea biroului de arhitectură K&K studio
Proiectul de revitalizare a parcului cuprinde:
– plantări arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii perene;
– modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție și instalarea de mobilier urban modern (bănci, cuburi, coșuri de gunoi ș.a.);
– realizare accese pietonale și pentru biciclete, interconectate;
– loc de joacă pentru copii;
– amplasarea unei scene demontabile în spatele clădirii teatrului;
– construcția a 4 fântâni arteziene;
– rastel pentru biciclete cu dale înierbate;
– stație pentru încărcarea mașinilor electrice;
– amplasare corpuri de iluminat cu proiectoare;
– instalare sistem de irigații automatizat;
– punct gospodăresc îngropat;
– toaletă automată cu dotări pentru persoane cu dizabilități.
Proiectul de reabilitare a Parcului Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului National din Cluj-Napoca, a fost realizat de către K&K studio de proiectare s.r.l. Contractul de modernizare a fost atribuit, în luna septembrie 2020, către Garden Center Group. Termenul de realizare a lucrării fusese stabilit la 12 luni.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.