GALERIE FOTO & VIDEO. „Mașinăria Infernală” a făcut senzație la Cluj. Piața Unirii a fost arhiplină
A fost forfotă mare, sâmbătă, în centrul Clujului, la cea de-a 13 ediție a Zilelor Culturale Maghiare. Evenimentul era foarte așteptat, după doi ani de pauza impusă de pandemia de coronavirus, de zeci de mii de clujeni și turiști din Transilvania, dar și de mii de maghiari din Ungaria.
Foto: Vakarcs Lorand (ZCMC)
Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale. Eveniment de referință în viața orașului, ZCMC a fost inițiat în 2010 de Asociația Clujul Comoară. Este un festival cu peste 500 de evenimente și 220.000 de participanți în opt zile – pagina de Facebook a ZCMC august 2022.
Foto: Paszka Robert (ZCMC)
Lucrări în centru
Anul acesta a fost cumva altfel. Și asta în special din cauza faptului că municipalitatea a început în această vară să modernizeze unele străzi din centrul Clujului. Se lucrează inclusiv pe Mihail Kogălniceanu, locul unde în edițiile trecute ale ZCMC erau așezate zeci de standuri cu produse realizate și vândute de reprezentanții comunității maghiare. Din cauza lucrărilor pe Kogălniceanu, secțiunea food court a fost suprimată.
Foto: Media9
Probabil că Emil Boc a sughițat mult în săptămâna asta. Mulți l-au invocat sau și l-au amintit în timp ce erau atenți să nu-și rupă picioarele pe străzile din centru. Dar spațiul va arăta mult mai bine anul viitor, să avem răbdare.
O zi plină de evenimente
Sâmbătă, a fost o zi plină de evenimente în mai multe locații din centrul Clujului. Copiii s-au distrat de minune în satul medieval din Grădina cu ruine și au putut participa la un program interactiv de povești și jocuri populare.
Adulții au participat la un tur al Clujului baroc, condus de istoricul de artă Iringó Tóth Gödri. S-a pornit de la Palatul Bánffy, operă fundamentală de arhitectură, plină de elemente care îl includ în clădirile reprezentative ale curentului artistic baroc.
Următorul monument baroc pus în evidență a fost casa Filstich-Kemeny, construită imediat după Palatul Bánffy, pe care a încercat să îl copieze ca formă și care este la fel de bogat ornamentat. Apoi s-a trecut la Biserica Franciscană. Ultimul obiectiv propus în tur: obeliscul Carolina, care marchează sfârșitul epocii baroce și face trecerea spre clasicism. Recent, Primăria a scos la licitație lucrările de renovare a obeliscului.
Participanții au putut vizita turnul bisericii Sf. Mihail, să facă un tur călare la Bastionul Croitorilor, să participe la un tur ghidat al expoziției de la Muzeul Zoologic al UBB, să vizioneze filme ori să ia parte la dezbaterea „Patru ani de glorie și pieire. Secuii pe câmpurile de luptă din Marele Război”, de la Muzeul Reformat.
Iubitorii de muzică au avut parte de concertele susținute de Meg Egy Cucorka (Încă o bomboană – n.r.), în curtea Muzeului de Artă, și de formația Üsztürű & Nyitrai Mariann în curtea Colegiului Reformat.
Concertul Meg Egy Cucorka
Formația Üsztürű & Nyitrai Mariann
Punctul culminant: concertul Pokolgép
Însă punctul culminant al zilei de sâmbătă a fost concertul legendarei trupe maghiare de heavy-metal Pokolgép (Mașinărie Infernală – n.r.). Pe la 18:30, în Piața Unirii se aflau nu mai mult de 4-500 de persoane.
Majoritatea dintre ei erau fani ai trupei, cu tricouri inscripționate Pokolgép. De altfel, marketingul trupei pare că a funcționat foarte bine: în piață a fost amplasat un stand cu tricouri și albume Pokolgép, care s-au vândut ca „pita caldă”. Un tricou costa 125 de lei.
Pokolgép este o trupă maghiară de heavy metal formată la începutul anilor 1980. A fost printre primele trupe heavy metal din Ungaria, alături de Moby Dick. Numele „Pokolgép” înseamnă literal „mașină infernală”. Componența actuală a trupei: Pinter Csaba (primul din stânga), Kiss Z. Zalan (următorul de la stânga la dreapta), Mark Kleineisel (mijloc), Toth Attila (solist vocal), Gabor Kukovecz (membru fondator).
În nicio jumătate de oră, Piața Unirii a fost full. N-ai fi spus că o trupă heavy metal poate aduna 3-4.000 de spectatori la Cluj.
Chiar dacă cei mai mulți dintre ei erau fani Pokolgép veniți din Ungaria. Să facem un exercițiu de imaginație: credeți că trupa Iris ar aduna 3-4.000 de spectatori într-un concert susținut, să zicem, la Debrețin? Poate da, poate nu. Înclin să cred că nu. Am făcut comparația cu Iris doar datorită vechimii sale pe scena muzicii rock din România, pentru că altfel nu sunt termeni de comparație.
Pokolgép în Piața Unirii
Cu un minut înainte de ora începerii spectacolului (19:00 – n.r.), pe scenă au apărut prezentatorii, care, printr-un speach scurt, le-au făcut intrarea veteranilor de la Pokolgép.
Apariția lor a declanșat vacarmul în Piața Unirii. Tineri și mai puțini tineri, copii și adolescenți, dar și seniori cu părul grizonat i-au întâmpinat cu entuziasm pe muzicienii de la Pokolgép. Și cu mâinile sus, arătând acel semn. Știți voi care :-)).
DECLARAȚIE
„Am venit de la Satu-Mare special pentru Pokolgép. A fost de senzație! E cea mai tare trupă. O iubesc la maxim!”
Zsigmond Robert (23 de ani)
Iar „Mașinăria” a mers brici. Și-a făcut extraordinar de bine treaba! Timp de o oră și jumătate, spectatorii din Piața Unirii au fost ținuți „în priză” de piesele celor de la Pokolgép. Au cântat cu ei, au recitat versuri și au cerut un bis. Care a și venit! Iar după bis-ul cerut, cei de la Pokolgép au încheiat: „Köszönöm, Kolozsvár! Sziasztok!”. La final, membrii trupei au dat autografe și au stat de vorbă într-un cort special amenajat cu fanii lor.
N-au fost numai tineri la concert
La concertul din Piața Unirii n-au fost numai tineri, ci și foarte mulți seniori trecuți de 60-65 de ani, pentru care muzica celor de la Pokolgép înseamnă mai mult decât nostalgia tinereții sau a vremurilor trecute. Bodoki Margit este din Cluj și a cântat cam toate piesele alături de trupa favorită. A venit la concert alături de nora și de nepoata sa, o adolescentă care trăiește în Budapesta. Evident, și nora, și nepoata sunt fane Pokolgép.
DECLARAȚIE
„Îmi plac cei de la Pokolgép de când … Nici nu mai știu de când! De o viață, doar am crescut cu ei! Îi iubesc!”
Bodoki Margit