GALERIE FOTO. Lângă Cluj se construiește viitorul: laboratoare pentru jocuri video și efecte speciale, de film și pentru mobilă, dar și roboți sociali

Autor  admin   în       2 years în urmã     1911 Vizualizări.  

Partenerii din proiectul Cluj Future of Work au prezentat presei locale, la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) din Lomb, laboratoarele dotate prin proiectul Cluj Future of Work (Cluj FoW).

Echipamente de ultimă generație

În cadrul proiectului, au fost amenajate și dotate trei laboratoare cu echipamente de ultimă generație în domeniile CGI și VFX, Machine Learning & Automation și Design development. Valoarea totală a proiectului este de 5 milioane de euro, bani europeni, din care aproximativ 1,5 milioane de euro au fost investiți în echipamente.

Cele trei laboratoare din CREIC, cu echipamentele din dotare, vor sta la dispoziția comunității, de la elevi și studenți, la companii mari. Asta se va întâmpla pe baza unei rezervări online și, evident, contra cost. Linkul va putea fi accesat atât de pe site-ul primăriei, cât și de pe clujinnovationpark.ro, unde fiecare persoană își va crea un cont prin care va rezerva echipamentele dorite.

Laboratoarele viitorului

Reprezentanții partenerilor locali ai proiectului, Transilvania IT și Cluj IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Clusterul Mobilier Transilvan și cel de Industrii Creative și de la Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca, au prezentat laboratoarele. Este vorba de cel destinat filmului și realității virtuale, pentru inteligența artificială și de cel destinat industriei mobiliere.

„Dorim să punem accentul pe inovare, cercetare și industrii creative. Scopul este de a ne pregăti pentru joburile viitorului”, susține Ovidiu Cîmpean, director de Dezvoltare locală în Primăria Cluj-Napoca și co-manager al proiectului Cluj FoW.

Partenerii proiectului, de la stânga la dreapta: prof. Stelian Brad, Ania Pașcalău, Ovidiu Cîmpean, Bianca Muntean și Cristian Hordilă

Institute și cămin de 500 de locuri pentru studenți

„Chiar luni, s-a aprobat în Consiliul Local un concurs de soluții pe un teren din apropierea Centrului Regional de Excelență și Industrii Creative (CREIC) din zona Lomb. E vorba de un Science Campus, în parteneriat cu Universitatea Babeș – Bolyai.

Vor fi anumite institute de cercetare, chiar și un cămin pentru studenți de 500 de locuri. Iar primăria își propune să construiască infrastructura edilitară, facilități sportive, dar și un Science Center, astfel încât zona Lomb să prindă viață.

Rămâne ca zona să se dezvolte organic. Scopul și impactul pentru oraș sunt de a diversifica economia locală și de a ne pregăti pentru joburile viitorului, astfel că mizăm cumva pe creativitatea umană care nu poate fi înlocuită de un computer sau un robot”, a mai spus Ovidiu Cîmpean.

Cele mai interesante și mai inovative inițiative

„Acest proiect cristalizează poate cele mai interesante și mai inovative inițiative prezente pe piață. Este un proiect prin care atât rezidenții parcului industrial, cât și întreaga comunitate clujeană pot veni în laboratoare să experimenteze, să testeze și să-și dezvolte propriile produse și servicii”, a afirmat Ania Pașcalău, managerul de proiect al societății Cluj Innovation Park.

„Pentru noi, proiectul Cluj Future of Work a reprezentat o continuare a activității pe care o derulăm în regiune de mai bine de opt ani. Componenta de infrastructură, pe care o s-o vizităm, este unică la nivel local și regional”, a transmis Bianca Muntean, cluster manager Transilvania IT și coordonatorul Transilvania Digital Hub.

Ania Pașcalău a prezentat laboratorul destinat industriei cinematografice și realității virtuale. Acesta este  dotat cu softuri care să permită construcții 2D și 3D.

Ce oferă laboratorul de imagini generate pe computer

Laboratorul CGI (imagini generate pe computer) și VFX își propune să furnizeze publicului profesionist, pe de-o parte, dar și celor care sunt interesați de explorarea acestor noi domenii creative, pe de altă parte, instrumente avansate de procesare digitală la nivelul industriei cinematografice și de entertainment sau gaming.

În laboratorul de gaming lucrează tineri care au absolvit UTCN. Foto: Tudor Știrbu

Unul din scopurile declarate ale laboratorului CGI și VFX este, de altfel, dezvoltarea de noi competențe în cadrul profesioniștilor din industria de cinematografie și entertainment, precum și antrenarea unor noi specialiști, care să fie familiarizați cu metodele și uneltele necesare pentru a dezvolta produse inovatoare.

Prin tehnologiile și echipamentele pe care le oferă, laboratorul CGI și VFX întâmpină atât nevoile apărute în partea de producție a proiectelor de cinematografie sau entertainment, cât și pe cele apărute în post-producție.

Camere ultraperformante

Laboratorul pune la dispoziția celor interesați echipamente performante de capturare a imaginii și ulterior de procesare a acesteia în diferite moduri. În partea de producție, sunt puse la dispoziția specialiștilor camere de filmare de capturare a imaginii în profunzime, precum și camere de capturare a imaginii la 360 de grade.

Așa arată camera de capturare a imaginii la 360 de grade. Foto: cluj of work

Acestea îi permit utilizatorului să surprindă cât mai mult din mediul înconjurător, iar mai apoi, în etapa de vizionare a produsului, îi permit celui care privește să își aleagă ce anume să vadă din panorama pe care o are la dispoziție.

Tehnologie la standardul cinematografic 4K

Laboratorul de CGI și VFX, cunoscând faptul că specialiștii de film și creatorii de conţinut media depind în mod fundamental de suportul tehnic digital, pune la dispoziția acestora tehnologie de post-producție la standardul cinematografic 4K în toate etapele necesare.

Stațiile de lucru pentru Animație și efecte speciale permit creatorilor de conținut să realizeze de la zero, cu ajutorul softurilor specifice, scene, cadre și producții complete care ar necesita în altfel de condiții construcția fizică a acestor medii. Procesul de producție este astfel ușurat și simplificat, iar costurile sunt mult reduse și mai bine controlate.

Animație ca la Hollywood

Laboratorul oferă spaţiul necesar, echipamentul potrivit precum și expertiză în domeniul animației stop motion, o tehnică specială de animație folosită cu succes la Hollywood și nu numai, care presupune animarea a mii și mii de fotografii realizate secvențial pentru a transmite ideea de mișcare.

În cadrul laboratorului, se pot ține experimente, pot fi activate proiecte inovatoare în animaţie cinematografică sau în animația necesară industriei de gaming.

„Ne-am dori ca în viitor, lumea să vadă aici o construcție mult mai sofisticată decât un simplu acces la o bază materială”, a declarat Stelian Brad (foto, în dreapta), profesor universitar în robotică inteligentă şi ingineria inovării la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi preşedinte al clusterului Cluj IT.

Roboții sociali vor fi prezenți în viața noastră

Robotica socială reprezintă un mare interes, fiind din ce în ce mai prezentă în viețile oamenilor. Iar laboratorul destinat inteligenței artificiale (Laboratorul Machine Learning & Automation) ne arată și de ce.

Aici, publicul va avea acces la o serie de echipamente și procese tehnologice de ultimă generație, precum și la kituri de aplicații și produse menite să sprijine dezvoltarea armonioasă a proceselor tehnologice.

Kiturile sunt gândite pentru a fi parte din procesul educațional menit să ajute comunitatea locală să se maturizeze și să performeze în direcția învățării automate și automatizării.

Kitul de robotică va permite dezvoltarea de aplicații cu ajutorul roboților colaborativi, niște roboți sociali, dar și perfecționarea specialiștilor care îi vor programa, care vor dezvolta aplicații pentru aceștia și care vor trebui să construiască accesorii pentru diferitele sarcini la care acești coboți vor fi supuși.

Profesorul Stelian Brad a exemplificat cum va arăta relația dintre om și echipamentele din acest laborator. „La Spitalul Județean de Urgență, vom întâlni  telemedicina, prin care se vor monitoriza case de bătrâni de la distanță. Sunt 600 de medici de familie conectați pe mobil și biosenzori pentru asistența persoanelor cu probleme”.

La nivelul 2 sub parter, se află Laboratorul Design development

Laboratorul destinat industriei mobiliere este de testare, prototipare și transformare digitală. Aici se pot printa piese de mobilier de toate dimensiunile.

Tehnologia de imprimare 3D a mobilierului se regăsește în laborator sub forma a 5 imprimante 3D de diferite dimensiuni.

Aceste imprimante le oferă creatorilor și designerilor de produs metode alternative de a-și realiza produsele, fie că vorbim de piese de mobilier sau de accesorii pentru acestea.

 

Aici se află și cea mai mare imprimantă din România, folosită în mod curent în publicitate, film și medicină.

Cea mai mare imprimantă 3D din țară se află la CREIC Cluj-Napoca. Foto: Tudor Știrbu

Cele cinci imprimante 3D aflate aici au fost realizate de Iosif Luchian, absolvent UTCN, specializat în robotică. De la el aflăm că o imprimantă 3D, cea mai mică, ar costa aproximativ 5.000 de euro.

Se lucrează la acreditarea laboratorului

Ania Pașcalău spune că, în această perioadă, Primăria Cluj Napoca și Clusterul Mobilier Transilvan lucrează la acreditarea laboratorului, care astfel va deveni singurul autorizat pentru calitatea produselor în România.

„Producătorii de mobilier au nevoie de o certificare a calității, iar această certificare se poate acorda doar în Germania sau Italia. Și e scumpă. De aceea, lucrăm la acreditarea laboratorului”, a spus managerul de proiect.

La ora prezentării echipamentelor din acest laborator, se testau șezutul și spătarul unui scaun (foto jos) și se printa o vază 3D înaltă de vreo 70 de centimetri, din material plastic.

Contextul laboratorului Design development este unic în Cluj Napoca. Laboratorul este singurul care aduce împreună digitalizarea tuturor proceselor ce țin de lanțul de producție, cu scopul de a impulsiona industria creativă și de a-i modela experiențe în fluxul de informații digitale construite în jurul producției de produse custom made.

„Cluj Future of Work” (FoW) este un proiect unic în România, primul din Europa de Est finanțat prin Programul Urban Innovative Actions (UIA) al Comisiei Europene. Prin FoW se studiază și se testează posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă.

Proiectul „Cluj Future of Work” va dura până în luna octombrie a anului viitor, iar partenerii încearcă să-l promoveze cât mai bine și mai eficient.

 

 

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.