GALERIE FOTO & VIDEO. Cum arată lucrările la cel mai lung tunel de autostradă din România

Autor  admin   în       4 luni în urmã     1109 Vizualizări.  

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, au inspectat, vineri, lucrările pe șantierul secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu – Pitești, care include și tunelul de la Momaia.
Oficialii de la Transporturi s-au declarat mulțumiți de stadiul fizic al lucrărilor realizate de constructorul austriac PORR la Momaia. S-au forat până acum 760,5 m pe calea 1 și 651,2 m pe calea 2 din totalul de 1,3 km ai fiecărei galerii ale acestui tunel. În șantier lucrează în prezent 500 muncitori și 200 de utilaje. 

42,3%

este stadiul fizic al lucrărilor la tunelul de la Momaia; finalizarea lor este prevăzută (conform contractului) în prima parte a anului 2027.

Anunțul oficialilor de la Transporturi
„Ritm de lucru foarte bun pe șantierul secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu – Pitești! Se lucrează acum în șantier cu 500 muncitori și 200 de utilaje, iar excavațiile în tunelul de la Momaia se execută 24/24h, concomitent la ambele galerii. S-au forat până acum 760,5 m pe calea 1 și 651,2 m pe calea 2 din totalul de 1,3 km ai fiecărei galerii ale acestui tunel.
Secțiunea 4 Tigveni Curtea de Argeș (9,86 km) este construită de PORR Construct SRL, iar durata contractului este de 60 de luni (16 luni proiectare, 44 de luni execuție). Valoare construcției acestei secțiuni este de 1,67 miliarde de lei, fără TVA, sumă asigurată prin Programul Transport.
Lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 42,3%, iar finalizarea lor este prevăzută (conform contractului) în prima parte a anului 2027. Însă, în acest ritm, este foarte posibil ca lucrările pe acest șantier să fie finalizate mai devreme decât prevede termenul contractual”, a transmis directorul general Cristian Pistol.
Pe cei 9,86 km, constructorul austriac a ajuns la un stadiu fizic al lucrărilor de aproape 43%.
500 de muncitori și 200 de utilaje lucrează la:
– terasamente;
– consolidări;
– structuri;
– un tunel.
Contractul cu o valoare 1,67 de miliarde de lei (fără TVA) – finanțat prin PT- trebuie finalizat cel târziu în anul 2027.
Cea mai complexă lucrare de pe acest sector de autostradă este tunelul Momaia (1,3 km), format din două galerii, la care s-au forat, până în prezent, 760,5 m pe calea 1 și 651,2 m pe calea 2.
După finalizarea lucrărilor pe toate cele 4 secțiuni aflate acum în execuție, cel mai târziu în 2028 (cele două secțiuni montane), autostrada Sibiu – Pitești (parte din A1) va avea 122 km.
Pe 13,17 km, între Sibiu și Boița se circulă deja din luna decembrie 2022.
La ora actuală mai este în lucru secțiunea 5 (Curtea de Argeș – Pitești) în lungime de 30,35 km, iar secțiunea 2 (Boița – Cornetu), în lungime de 31,33 de km, a intrat sectorizat în execuție.
Secțiunea 3 (Cornetu – Tigveni) în lungime de 37,4 km, este acum în faza de proiectare și anul acesta trebuie de asemenea să intre de asemenea în faza de construcție.
Foto: Cristian Pistol/Facebook CNAIR

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.