GALERIE FOTO & VIDEO. Cum arată azi malurile Someșului Mic. Au început lucrările pe o altă secțiune din proiect
Au început lucrările de revitalizare a malurilor Someșului Mic pe secțiunea cuprinsă între podul Garibaldi și podul Napoca.
Foto: Media9
Cu toate astea, lucrările pe primele secțiuni, cele care se fac de la podul Grigorescu spre podul Zodiac și mai apoi spre Garibaldi, încă nu s-au încheiat.
Asta deși pentru unele loturi (str. Donah – str. Mirăslău, de exemplu), termenul de finalizare era vara acestui an, cum se lăuda administrația locală. Însă după cum merg lucrurile, e foarte posibil să ne prindă iarna și să nu fie gata.
Vezi filmarea cu drona cu lucrările făcute până acum pe malurile Someșului Mic:
Sursa video: Legat de Cluj
Pe secțiunea dintre podul Garibaldi și podul Napoca, muncitorii de la ACI au lucrat în aceste zile la îndreptarea și consolidarea malului stâng din această zonă. Un progres cât de cât se vede în zona podului Garibaldi, unde malul deja a fost consolidat (foto jos).
Ai și video de aici mai jos:
Întrebarea pentru Emil Boc: „De ce ați betonat malul Someșului?”
Pe de altă parte, lucrările continuă pe malul stâng al Someșului (dinspre Grigorescu – n.r.), de la pod până spre hotelul River Park. O parte a acestei zone a fost efectiv betonată, stârnind nemulțumirea și chiar revolta multor clujeni care locuiesc în cartierele Grigorescu și Mănăștur.
Așa arată acum.
Ei s-au plâns pe multe grupuri și i-au creat adevărate frisoane lui Emil Boc, pus de multe ori să răspundă la această întrebare: „De ce ați betonat malul Someșului?”. Obișnuit cu situațiile limită, doar e politician, Emil Boc i-a invitat pe cei nemulțumiți să-i chestioneze pe urbaniștii și pe arhitecții care s-au ocupat de proiect, nu pe el, că doar nu „eu fac proiectul, dragilor”.
Așa era înainte de începerea lucrărilor.
Pe malul Someșului betonat, au apărut și porțile de fotbal
Lângă noua pasarelă care desparte cele două cartiere a fost montată, pe partea dinspre Grigorescu, o tribună din beton (foto jos). Amplasată în mal. Practic, e vorba de zeci de elemente din granit, care, unite, formează o tribună. În proiect, acești bolovani din granit se numesc „mobilier urban modern”.
Foto: Media9
În zona în care, în anii trecuți, era un teren de fotbal cu iarbă sintetică, acum e un vast teren placat cu dale din granit. Iar pe alocuri, niște platani recent plantați și … băncile din granit. E vorba de același „mobilier urban modern”. De câteva zile au fost aduse și două porți de fotbal (foto jos).
Au fost instalate și primele aparate pentru locurile de joacă destinate copiilor.
Ai și video mai jos:
Foto: Media9
Administrația, reprezentată de Emil Boc sau de Dan Tarcea, a dat asigurări de fiecare dată că zona va fi mai verde decât înainte, a prezentat grafice care îți arătau câți arbori au fost/vor fi plantați aici, că lucrările vor aduce parcursul râului în secolul 21 în care trăim…
Foto: Media9
Însă foarte mulți dintre clujenii care locuiesc aici nu mai cred în asigurările și promisiunile administrației locale. Mai ales după ce le-au distrus și emblema de pe malul Someșului: arborii îmbrățișați, două sălcii și un cireș, au fost tăiați.
Din păcate, verdele de pe malul Someșului este înlocuit de gri. De foarte mult gri. Se pregătește betonarea și în zona denumită odinioară „La butuci”. Foto: Media9
Lucrări începute în octombrie 2021
Lucrările la acest proiect au început în octombrie 2021, când s-a închis accesul pietonal pe malul Someșului, în cartierul Grigorescu, între sensul giratoriu de la MOL și hotelul River Park, pentru execuția lucrărilor din cadrul obiectivului de investiții „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului”. Din păcate, lucrările pe partea dinspre Mănăștur stagnează.
Potrivit proiectului, lucrările ar trebui finalizate la sfârșitul lunii aprilie 2023. Exista și un termen de finalizare parțial, pentru malul stâng, în 2022, despre care municipalitatea nu mai amintește nimic.
Ce cuprind lucrările „Rethinking Someș”
Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului – zona I Lunca Someșului Mic”. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. „Rethinking Someș”.
Foto: Randare Practica
Obiectivul de investiții se întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 mp și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, precum și în zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu.
Execuția lucrărilor va fi realizată secvențial, pe tronsoane succesive, de la vest spre est, pe cele două maluri:
– Tronsonul 1: Strada Donath – strada Mirăslău
– Tronsonul 2: Strada Mirăslău – strada Petuniei
– Tronsonul 3: Strada Petuniei – Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”
– Tronsonul 4: Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” – Podul Garibaldi
– Tronsonul 5: Strada Muzicescu, Strada 1 Decembrie 1918
– Tronsonul 6: Zona Hotel Napoca, Strada Mamaia
– Tronsonul 7: Strada Dragalina, Zona Camerei de Comerț și Industrie.
Proiectul vizează crearea unei ample zone de tip shared-space prin extinderea și modernizarea rețelei de alei pietonale și velo precum și a spațiilor publice aferente:
– realizarea unui pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu;
– creșterea suprafeței de zone verzi;
– plantări arbori;
– dotări de agrement;
– locuri de joacă pentru copii;
– mobilier urban modern;
– iluminat public inteligent;
– rețele Wi-Fi;
– stații de încărcare biciclete, trotinete, autovehicule electrice și hibrid.
123.696.371
de lei reprezintă valoarea totală a proiectului, din care 77.764.698 de lei este contribuția Uniunii Europene.
„Rethinking Someș” este un proiect realizat de către firma Practica, din Spania, câștigătoarea concursului internațional de soluții. Lucrările sunt realizate de asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services.