GALERIE FOTO & VIDEO. Cum arată acum stadiul lucrărilor la „cel mai scump parc din România”. Se află în Cluj

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1855 Vizualizări.  

Lucrările la primul parc din România realizat în urma expropierii unui teren destinat inițial construirii unui bloc sunt pe ultima sută de metri, cum s-ar spune în atletism. 

O filmare din dronă realizată cu o zi în urmă ne dezvăluie stadiul execuției lucrărilor la Parcul Zorilor de pe strada Observator. Au fost amplasate locurile de joacă pentru copii, s-au amenajat aleile, a fost instalat sistemul de irigație. Se lucrează la celelalte dotări.

23

de milioane de euro a stabilit instanța ca firma lui Sile Pușcaș să primească din partea administrației locale clujene ca despăgubiri civile. Decizia nu este definitivă.

Media9 v-a informat, de-a lungul timpului, că primăria a fost în proces pentru acest teren cu omul de afaceri Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus. Primăria a expropriat acest teren de la firma lui Pușcaș. 

„Cel mai scump parc din România”: 23 de milioane de euro pentru un teren de 1,2 hectare

Terenul pe care se amenajează parcul de pe strada Observator are 12.095 metri pătrați și îi aparținea lui Sile Pușcaș. În prezent, firma lui Pușcaș este în proces cu Primăria Cluj-Napoca pentru acest teren. Tribunalul Bistrița a stabilit, printr-o hotărâre care nu este definitivă, că Primăria Cluj-Napoca ar trebui să-i plătească 23 de milioane de euro omului de afaceri Vasile Pușcaș pentru terenul de 1,2 hectare expropriat din Parcul Observator. Decizia a fost atacată, iar procesul se desfășoară la Curtea de Apel Suceava.

Din cauza uriașei despăgubiri decise de instanță, parcul din Zorilor a primit numele de „cel mai scump parc din România”.

1,2

hectare este suprafața terenului pe care se amenajează parcul.

Proiectul noului parc, care se întinde pe o suprafață de 1,2 hectare, prevede plantarea a 188 arbori și 244 arbuști, precum și instalarea unui sistem de irigație.

De asemenea, prin acest proiect se amenajează un loc de joacă cu dotări moderne pentru copii, zonă de recreere pentru seniori (cu mese de șah și fântâni arteziene), zonă de fitness, zone de promenadă și piste pentru biciclete. Sistemul de iluminat LED prevăzut va putea fi controlat prin telegestiune, iar întreaga infrastructură tehnico-edilitară va fi amplasată în subteran.

Sursa VIDEO: Legat de Cluj

7.378.372,64

de lei (plus TVA), adică peste 1,5 milioane de euro, reprezintă valoarea totală a proiectului.

Sursa foto: Legat de Cluj

Din suprafața totală a parcului, 90% reprezintă suprafața verde, iar restul cuprinde alei, piste de biciclete, respectiv celelalte amenajări prezentate mai sus.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1,5 mil. euro (7.378.372,64 lei cu TVA). Proiectul va fi finalizat în cursul acestui an.

Sursa foto: Arhivă Primăria Cluj-Napoca

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.