GALERIE FOTO & VIDEO. Cum arată acum lucrările pe șantierul drumului expres de lângă Tureni. Cele două bretele sunt doar la stadiul de pământ

Autor  Tudor Știrbu   în       4 luni în urmã     4696 Vizualizări.  

O filmare recentă cu drona ne dezvăluie stadiul lucrărilor pe drumul expres Turda – Tureni (DEx4), care va asigura legătura între A3 și DN1.

Foto & VIDEO: Raul Bogdan Pristopan

La ultima prezentare făcută în luna noiembrie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj afirma că stadiul lucrărilor la DEx4 este de 72%. Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, declara, în 26 octombrie, că pe DEx4 trebuie să se circule în primul trimestru al anului viitor. Adică începând cu aprilie 2025.

Asta cu toate că reprezentantul constructorului DIMEX 2000 afirmase, cu câteva zile mai înainte, că lucrările la drumul expres de lângă Tureni ar putea fi gata doar în iunie 2025. Termenul din contract pentru finalizarea DEx4 era februarie 2025, dar a fost amânat la cererea constructorului. Lucrările la drumul expres au început în 18 august 2023.

25

februarie 2025 era data limită prevăzută în contract pentru finalizarea DEx4. Ultimele informații sunt că termenul a fost amânat pentru luna iunie 2025.

Media9 a scris despre motivul întârzierii, iar articolul este mai jos:

GALERIE FOTO & VIDEO. Veste proastă pentru șoferi: lucrările la drumul de mare viteză de lângă Tureni nu vor fi gata conform contractului

Revenind. Filmarea realizată pe 29 noiembrie de Raul Pristopan pe șantierul DEx4 ne arată că sunt zone unde s-a așternut deja un strat de asfalt, dar și altele în care nu este croită decât calea de pământ.

Drumul expres de lângă Tureni are o lungime de 5 kilometri și două bretele – una spre Turda, cealaltă spre Cluj – de 2,7, respectiv 5 kilometri. La bretele, stadiul lucrărilor, se vede din imagini, este foarte scăzut. Mai e mult de lucru la pasajele și podețele de pe traseu.

De altfel, împătimiții lucrărilor de infrastructură rutieră mare au avut păreri diferite după ce au vizionat cea mai recentă filmare făcută pe șantierul DEx4.

„Înaintează frumos și consecvent”, a remarcat Ovidiu Suciu, unul dintre urmăritori. „Se pare că au avansat foarte bine. Mulțumim pentru filmare!”, a adăugat Adi Tarcău.

„Frumoasă lucrare. Într-adevăr, multe pasaje, poduri, trecători pe metru pătrat pentru 5 km de drum expres. Dar nah, cu viziune în timp îndelungat, sunt bune și ele. Chiar dacă acum ne costă câteva luni de decalaj. Martie – aprilie cu o iarna mai blândă… E acolo”, a spus un alt împătimit al construcțiilor de autostrăzi și drumuri expres.

Opiniile contrarii nu s-au lăsat așteptate. Unul dintre cei care au vizionat filmarea a fost nemulțumit de faptul că proiectul prevede multe subtraversări, supratraversări, poduri și pasaje peste un drum comunal, respectiv peste un pârău, construcții care întârzie finalizarea lucrărilor și umflă nota de cost.

„Sute de mii de euro ca să treacă nea Grigore cu tractorul sau căruța o dată pe an. Măcar să le fi adunat pe toate într- unul, decât să facă 4 poduri. Da, mnoh, trebuie cheltuit banul public cumva, că avem prea mulți. Oricum, merci pentru filmare”, a transmis acesta.

„La minutul 5:02, putem să observăm cum se sifonează banii europeni în Romania. În loc să faci un cut cover, se construiește probabil cel mai scump drum agricol din Europa. Incredibil! Asta poate fi din dorința de a reuși să se cheltuie toate fondurile europene, sau mai rău, din dorința de a da mai mult de lucru unei firme”, a remarcat un follower cu numele Florin M.

„E un drum comunal acolo care leagă comuna Tureni de comuna Micești. Si un cut & cover se apropia de aceeași sumă (ai nevoie de ziduri de sprijin pe ambele părți + poate unul între sensuri și capac). Nu contest faptul că ar fi arătat mult mai bine zona din punctul de vedere al impactului asupra mediului”, a răspuns Raul Pristopan, autorul filmării.

Noul drum expres va descongestiona în mare parte circulația din Turda și zona Cluj-Napoca. Legătura A3 – DN1 va fi importantă pentru descongestionarea traficului, a economiei și turismului din zonă.

————————————————————————————————————————————–

Antreprenor: Asocierea DIMEX 2000 COMPANY SRL (Lider) – AUTOTEHNOROM SRL – OPR ASFALT SRL – OBRAS PUBLICAS Y REGADIOS SA – CON-A OPERATIONS SRL
Lungime drum expres: 5 km;
Lungime bretele la nodul cu A3: 5,025 km;
Lungime bretele la nodul cu DN1: 2,748 km;
Valoare contract: 562.613.495,92 lei fără TVA.
Data Ordinului de începere a lucrărilor: 21.08.2023;
Durata de execuție a lucrărilor: 18 luni.
Sursa de finanțare: PT (Programul Transport 2021-2027) – Titlul 56;
Stadiu fizic: 72%.

Te-ar putea interesa și acest articol:

VIDEO. Directorul general al CNAIR insistă cu DEx4 Tureni: Trebuie finalizat în primul trimestru din 2025

 

 

About