GALERIE FOTO & VIDEO. Cum arată acum lucrările la drumul expres care va lega Autostrada Transilvania de DN1 Cluj-Napoca – Turda la două luni de la deschiderea șantierului
O filmare cu drona făcută în aceste zile arată un progres semnificativ pe drumul expres care va lega Autostrada Transilvania de DN1 Cluj-Napoca – Turda în zona Tureni, la mai puțin de două luni de la deschiderea șantierului.
Filmarea a fost realizată în urmă cu trei zile de Raul Pristopan, un împătimit al lucrărilor de infrastructură rutieră, care monitorizează, în special, ceea ce se face pe Autostrada Transilvania.
Sunt peste 70 de utilaje care lucrează la terasamente în zona Tureni, iar profilul viitorului drum este vizibil.
Drumul expres va avea o lungime de aproximativ 5 kilometri, cu două benzi pe fiecare parte și o porțiune mediană, pe care vor fi amplasate separatoare de sens.
În plus, vor mai fi aproape 10 kilometri de bretele de legătură, care vor face conexiunea cu A3 și DN1 Cluj-Napoca – Turda.
Drumul expres va facilita accesul clujenilor la autostradă și va scoate traficul de tranzit din Turda.
563
de milioane de lei (fără TVA) este valoarea contractului pentru execuția celor 5 kilometri de drum expres. Durata lucrărilor: 18 luni. Asta înseamnă sfârșitul lunii februarie 2025.
Lucrările sunt realizate de firma bistrițeană Dimex 2000 (ca lider) în asociere cu alte patru companii și ar trebui finalizate, conform contractului, în 18 luni începând de la data de 21 august 2023. Adică sfârșitul lunii februarie 2025.
Pe de altă parte, reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API) au înaintat, la începerea lucrărilor la acest drum, în primele zile ale lunii septembrie din acest an, două termene de predare: primul, cel optimist, în decembrie 2024. Al doilea, cel mai puțin optimist, în aprilie-mai 2025, explicând că termenul contractual din februarie se încadrează în plină iarnă și ar putea fi depășit, în funcție de starea vremii.
O legătură foarte importantă
Drumul expres care va lega Autostrada Transilvania de DN1 Cluj-Napoca – Turda în zona Tureni este foarte important pentru traficul Turda – Cluj-Napoca și invers.
De altfel, primarul din Turda, Cristian Matei, a publicat în urmă cu o zi o postare pe contul său de Facebook, în care a explicat beneficiile acestui drum. Redăm mai jos postarea edilului-șef din Turda vizavi de realizarea acestui drum:
„Unul dintre principalele avantaje ale acestui drum expres este acela că va funcționa ca o centură ocolitoare, reducând traficul greu și de tranzit de pe străzile din municipiul nostru. Prin reducerea traficului greu în municipiu, acest proiect are și un impact pozitiv asupra mediului.
Reducerea emisiilor de noxe generate de camioane și tiruri reprezintă un pas important în direcția protejării mediului înconjurător. În plus, dezvoltarea acestui drum expres va facilita conexiunea între municipiul nostru și rețeaua de autostrăzi, ceea ce va îmbunătăți și mai mult mobilitatea și accesibilitatea.
Astfel, se vor deschide noi posibilități pentru dezvoltarea economică și turistică a regiunii.
Termenul de finalizare a acestui drum este începutul anului 2025. Iar noi ca administrație prin PMUD reactualizat ne axăm în continuare pe îmbunătățirea mobilității. Astfel, pregătim documentația necesară pentru depunerea proiectelor în vederea modernizării a încă 9 coridoare de mobilitate urbană:
1. Coridor integrat de mobilitate urbană „P-ta 1 Decembrie – str. Abatorului – str. Petru Maior – str. Rasaritului”;
2. „Petru Maior – Plopilor” – Axa Vest-Est- segmentul I – prin acest coridor, împărțit în două segemente urmărim interconectarea cartierului central cu cartierele Poștarât și Oprișani;
3. Coridor integrat de mobilitate urbană „Alba Iulia”;
4. Coridor integrat de mobilitate urbană „Dr.I.Rațiu-Dragalina”;
5. Coridor integrat de mobilitate urbană „Gh. Barițiu-Bucovinei-Ion Corvin”;
6. Coridor integrat de mobilitate urbană „Traian-Crisan-Brâncoveanu”;
7. Coridor integrat de mobilitate urbană „Câmpiei – Luncii”;
8. Coridor „Albastru” – Râul Arieș;
9. Coridor „Albastru” – Pârâul Racilor”, a transmis edilul-șef din Turda pe Facebook.
- bretea Gilău – Tureni – lungime = 1.487 m;
- bretea Tureni – Turda – lungime = 1.052 m;
- bretea Turda – Tureni – lungime = 1.297 m;
- bretea Tureni – Gilău – lungime = 1.189 m.
Lungimea totală a bretelelor la nodul cu autostrada A3 este de 5,025 kilometri.
Sursa foto & VIDEO: Raul Pristopan
Dacă vrei să vezi cum au evoluat lucrările pe acest drum, de la începerea lor, în 5 septembrie 2023 și până acum, te invit să citești și să vezi articolul de mai jos: