GALERIE FOTO & VIDEO. Cum a fost prima zi de școală la Cluj. „Dacă mi-a fost dor de școală? Sigur, dar mai mult de colegi”
Emoții mari pentru mii de elevi din Cluj odată cu începerea noului an școlar. Luni, 5 septembrie, la primele ore ale dimineții, orașul era cu totul diferit față de cel cu o săptămână sau cu o lună înainte.
Băieți cu buchete mari de flori în mână, la „patru ace”, cu freze chic, adolescente cu ținute desprinse din reviste și părinți mai emoționați decât copiii lor, cu toții aveau o țintă: spre școală. Autobuzele și troleibuzele au fost full, iar traficul de astăzi, bară la bară pe unele artere, ne spune la ce să ne așteptăm în următoarele luni.
Festivitatea de la „Emil Racoviță”
La Colegiul Național „Emil Racoviță” (CNER), cel mai bun din Cluj și al treilea pe țară după rezultatele obținute în anul școlar precedent, elevii au fost așezați în careu, începând cu a V-a până la a XII-a.
Părinții au fost lăsați să intre la festivități. Sigur, nu numai la „Racoviță”, ci peste tot, în urma ordinului ministrului Educației.
Emoțiile se simt în aer, micuții din a V-a fiind, probabil, „campionii”. La vârsta lor, nu e deloc ușor să se desprindă de mulți dintre colegii pe care i-au avut patru ani și să meargă pe un alt drum. Paradoxal sau nu, ei erau și cei mai liniștiți.
Emoționați erau și elevii din clasele mai mari, dar ei parcă le stâpâneau mai bine sau chiar blufau.
DECLARAȚIE
„Dacă mi-a fost dor de școală? Sigur că mi-a fost! Dar mai dor mi-a fost de colegi și colege… A fost bine?”Anamaria, elevă în clasa a X-a la CNER
Părinții, emoționați și ei
În spatele meu sunt trei elevi din clasele mai mici, două fete și un băiat, care povestesc de vacanță. Se-ntrerup brusc pentru că văd un profesor care în acel moment ieșea din clădire îndreptându-se spre careu.
„Uitați-vă, cu proful ăla chel vom face anul ăsta chimie. Am auzit că e un <dur>”, i-a anunțat pe colegii săi o domnișoară foarte volubilă.
Cât despre părinți? Unii dintre ei – emoționați, alții – îngrijorați, prea puțini relaxați. Toți cu gândul la copiii lor.
Mai puțin emoționați de amploarea evenimentului au părut a fi profesorii. Sublinez: „au părut a fi”. Profesia îi face, probabil, să nu se lase așa de ușor pradă emoției. De altfel, în acest „triunghi”, cineva trebuie să fie mai detașat. Chiar și discursul directorului transmis la începerea festivității, tehnic și cu un limbaj „de esență tare”, îmbrățișa metafizica și mai puțin empatia față de eveniment. Sigur, asta e o părere, poate fi greșită.
Cum a fost în altă parte
Peste drum, cum s-ar spune, la Colegiul Național „George Coșbuc”, atmosfera era plină de emoție și flori. Clasele mici tocmai se formau. Unii pitici de-abia puteau fi zăriți din spatele buchetelor de flori :-)). Părinții ăștia!
În vecini, la Liceul de coregrafie și artă dramatică „Octavian Stroia”, festivitatea i-a adunat pe elevi, părinți și profesori în curtea unității școlare.
Sunt clase mai mari și asta se vede cu ochiul liber: adolescente aranjate, cochete, cu ținute îndrăznețe. Iar băieții discutau despre un filmuleț devenit viral pe Tik-Tok.
Școala în cartier
Media9 a vrut să afle cum e atmosfera de început de an școlar și la o școală de cartier, după cele vizitate în centru. Și a ajuns la Școala gimnazială „Iuliu Hațieganu” din cartierul Mănăștur, tocmai când directoarea le „făcea intrarea” picilor din clasa pregătitoare :-)). Putea fi ceva mai frumos? Vă lăsăm să vizonați filmulețul de mai jos și să vă dați cu părerea:
Un an școlar cu totul altfel: 5 module, 5 vacanțe
Conform structurii noului an școlar în total sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Structura anului şcolar 2022-2023 prevede că prima zi de cursuri este pe 5 septembrie 2022, fiind prima dată în istoria recentă a școlii românești când debutul este atât de devreme, în prima lună de toamnă.
O altă schimbare în premieră pentru următorul an școlar este o vacanță „mobilă”, cel puțin așa a fost denumită de oficialii din Educație. Aceasta a fost fixată de inspectoratele școlare, ceea ce face ca fiecare județ să aibă o structură ușor diferită a anului școlar, mai precis modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată.
Spre deosebire de anii trecuți, vor avea vacanță toți elevii în perioada 22-30 octombrie 2022. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de grădiniță și elevii de clasele primare, în perioada octombrie-noiembrie.
Cum este structurat anul școlar 2022 – 2023:
- Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022; vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
- Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022; vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
- Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz; vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023;
- Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023; vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
- Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023; vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.
Excepții pentru anumite clase:
- pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023;
- pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023;