GALERIE FOTO & VIDEO. Cum a fost la Festivalul Silvoiței de la Vultureni. Organizator: „Ați făcut acest eveniment cu adevărat special!”

Autor  admin   în       2 luni în urmã     944 Vizualizări.  

Câteva mii de clujeni au participat la Festivalul Silvoiței din satul Băbuțiu, comuna Vultureni. Ceaunele au sfârâit încontinuu în weekendul ce tocmai a trecut, iar clienții nu s-au lăsat așteptați. 

Pe lângă silvoița proaspătă, clujenii s-au putut delecta cu friptură la ceaun ori porții generoase de sarmale și tocănițe, dar și cu sucuri și siropuri naturale.

Pentru copii, organizatorii au oferit o serie de activități în aer liber (călărie, o mică tiroliană, escaladă, trageri cu arcul, dar şi competiții amuzante precum săritul cu sacul, alergatul pe baloți sau concursuri cu roaba).

 

Organizatorii: „Vă mulțumim și vă mai așteptăm și la anul!”

„Atmosfera de azi de la Festivalul Silvoiței a fost incredibilă. Pe lângă vremea bună care ne-a răsfățat, și copiii și adulții au adus cu ei o stare de bine și relaxare pe care și-au sporit-o aici la noi.  Activitățiile au fost pe gustul tuturor și nimeni nu s-a dat înapoi de la ele. Vă mulțumim ca v-ați prezentat și azi, într-un număr și mai mare decât ieri. Voi sunteți cei care ați făcut acest eveniment, cu adevărat special! Vă mai așteptăm și la anul!”, au transmis organizatorii pe contul de Facebook al comunei Vultureni.

Foto & VIDEO: Mihai Covaciu și Vultureni de Cluj/Facebook

Denumită și lictar, „mierea prunelor” se fierbe continuu/din 6 găleți de prune fără sâmburi, prin fierbere, să rezulte o găleată de silvoiță

Silvoița (denumită și lictar) este un soi de magiun sau marmeladă păstoasă făcută din prune, fierte în ceaun sau  căldare.  Silvoița sau „mierea prunelor” este un produs 100% natural, obținut exclusiv din prune, fără adaus de conservanți, zahăr sau altfel de îndulcitori. Fierberea sa face în anumite cazuri la foc de lemne, în răcoarea nopții de toamnă și se amestecă continuu, cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unui mecanism special, pentru ca prunele să nu se lipească de fundul ceaunului. Se fierbe timp îndelungat, astfel încât, la final, din 6 găleți de prune fără sâmburi, prin fierbere, să rezulte aproximativ una de silvoiță, denumită și silvoiz.

Rețeta de silvoiță își are originea în Ardeal.

About