GALERIE FOTO. Uriaș proiect imobiliar pe 15 hectare. Au redus numărul de case, de la 143 la 126, și au primit „verde”
Uriașul proiect imobiliar propus pe o suprafață de 15,5 hectare în satul Răscruci, comuna Bonțida, a fost avizat favorabil în ultima ședință a Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.
Este vorba despre proiectul imobiliar care urmează a fi dezvoltat pe structura fostei ferme zootehnice Seradria din Răscruci, Bonțida.
155.686,3
de metri pătrați este suprafața totală propusă pentru realizarea investiției.
Proiectul n-a trecut atât de ușor și a avut nevoie de „tranșarea” lui la vot: a fost 3 la 3 la finalul prezentării (trei voturi pentru, trei împotrivă), iar cel care a balansat spre un aviz favorabil a fost chiar arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță. Care, totuși, a avut mai multe solicitări vizavi de acest proiect.
Dacă aveți un pic de răbdare, vă povestim tot ce s-a întâmplat aici.
Recenta ședință de urbanism a fost prezidată de către arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, aflat destul de rar în această ipostază.
De cele mai multe ori, ședințele de urbanism de la CJ Cluj sunt conduse de către Alin Tișe, șeful acestei instituții. Și care, după fiecare prezentare, propune un aviz: favorabil sau din contră.
Care avize, de cele mai multe ori, spre 100 %, sunt conforme cu recomandarea sa. De data asta, a fost altfel. Și asta a fost o mică premieră.
Votul care a făcut diferența
În ședința din 22 iunie, Alin Tișe a lipsit de la ședința CTATU din motive medicale, iar locul său a fost luat de Claudiu Salanță. Care, la final, i-a invitat pe membrii din Comisia de urbanism să voteze, fără a le sugera un anumit vot.
A fost 3 la 3, cum spuneam mai sus, iar votul decisiv, favorabil proiectului, a venit chiar din partea sa.
Despre ce proiect vorbim
Proiectul din Răscruci, Bonțida, s-a aflat în revenire în ședința de urbanism; el a mai fost prezentat pe 11 mai în ședința CTATU, însă atunci a fost respins. Inițial, proiectul viza construirea a 143 de locuințe unifamiliale, spații verzi, piste de biciclete și o creșă.
126
de locuințe au rămas în proiect.
Proiectantul a revenit cu o nouă formulă: a eliminat 17 parcele din proiectul inițial. Era una din condițiile solicitate în precedenta ședință. Așadar, din cele 143 de locuințe, au rămas 126.
16.000
de metri pătrați este suprafața destinată spațiilor verzi în urma revizuirii proiectului.
„Spațiile verzi au fost suplimentate, astfel încât să avem circa 26 de metri pătrați pe locuitor, norma minimă potrivit regulamentului. O suprafață de 3.800 de metri pătrați a fost cedată primăriei, care va construi pe acest teren o creșă pentru 70 de copii”, a explicat arh. Dorin Popescu, reprezentantul Ermethic Design, proiectantul lucrării.
13.362,69
de metri pătrați (adică 8,58% din totalul proiectului) este suprafața care a fost destinată inițial spațiilor verzi.
378
de persoane ar urma să locuiască în acest ansamblu imobiliar, conform estimărilor proiectantului.
Ce a cerut arhitectul șef al județului pentru ca proiectul să fie avizat
- se va autoriza, în primă fază, tot ceea ce înseamnă partea de utilități, de drumuri și de spații publice;
- după ce vor fi autorizate aceste lucrări, cu partea de carosabil, infrastructură, tehnico-edilitare și spații verzi, se va putea solicita autorizațiile pentru construcțiile din zonă;
- urmează ca recepția acestor construcții să fie condiționată de recepția integrală a părții de infrastructură, respectiv a părții de dotări publice;
- asta ca să știți ce să transmiteți dezvoltatorului;
- rugămintea ar fi să plantați pe fiecare teren/lot câte trei copaci sau pomi fructiferi.
După aceste recomandări, arhitectul șef al județului i-a îndemnat pe membrii Comisiei tehnice de urbanism să voteze, fără a le sugera un „aviz favorabil” sau unul împotrivă. Rezultatul a fost 3 la 3, niciodată întâlnit în ședințele CTATU de Consiliul Județean în ultimul an și jumătate.
Votul favorabil a fost acordat de către arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, care, la finalul prezentării, a cerut să fie respectate recomandările din ședință.
70
de copii este capacitatea pe care o va avea noua creșă.
Conform documentației prezentate, pe terenul studiat se are în vedere implementarea de către administrația locală a unei creșe de dimensiune medie, cu capacitate de aproximativ 70 de copii, proiect dezvoltat de către Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice. Pentru această investiție, a fost deja cedată o suprafață inițială de 3.655 mp. de către proprietarul fermei zootehnice Seradria primăriei din Bonțida.
Accesul la parcele se va face prin două drumuri locale
6
metri va fi lățimea părții carosabile (două benzi auto)
Zona studiată se află în sud-vestul satului Răscruci, comuna Bontida, la vest de drumul național DN1C, dinspre care
are acces carosabil și pietonal indirect prin două drumuri locale publice, cu lățimea carosabilului de 6 metri (două benzi auto).
Un drum local public este adiacent întregii zone studiate pe latura nordică, celălalt permitând accesul spre zona studiată dinspre est, ambele drumuri locale publice racordându-se la drumul național DN1C.
Proiectul prezentat în ședință de arh. Dorin Popescu se află în faza de „elaborare Plan Urbanistic Zonal în vederea realizării unei dezvoltări rezidențiale”, iar inițiator este Primăria Bonțida, în parteneriat privat. Documentația a fost realizată de biroul Ermethic Design.
Foto& randări: s.c. Ermethic Design s.r.l