GALERIE FOTO. Unde i-ați trimis pe europarlamentari. Clădire-oraș, care are inclusiv cafenele, magazin, coafor, manichiură
În 9 iunie au fost alegeri europarlamentare în toată Uniunea Europeană. După cinci ani, vechii parlamentari își fac bagajele, vin alții noi. Mai buni? Mai vizionari? Vom vedea.
Vă invit să vizitați, preț de câteva rânduri de articol online și o serie de fotografii, clădirea Parlamentului European de la Bruxelles. Asta ca să vedeți unde i-ați trimis pe cei pe care i-ați votat în România, 32 de politicieni reprezentând partide și un independent.
Nu este doar o clădire, ci un ansamblu de corpuri, care comunică prin pasarele. Și care este parte din cartierul european din inima Bruxellesului. Peste tot scrie în toate limbile UE, evident și în limba română.
Stă cu fața spre Place du Luxemburg, iar în mijloc este o pietonală unde se așază grupuri de persoane, mai ales tineri, care au sau nu au treabă cu instituția. Esplanada Solidarność 1980, așa se numește, cu trimitere la sindicatul care a schimbat regimul din Polonia.
În interior este un mic oraș, care are de toate și în care te poți rătăci lesne. Am văzut cafenele și restaurante, dar și cantina oficialităților – culmea, feedback-ul e fix invers decât la Parlamentul românesc, în sensul în care mâncarea este scumpă și proastă. Apoi sunt magazine de tip shop&go, coafor, manichiură, cam tot ce vrei ca să nu ieși din clădire.
Ca să punem niște condimente în articol, se vorbește că la coafor era zilnic de găsit Viorica Dăncilă, înainte să devină premier. La manichiură este abonat Rareș Bogdan.
Jurnaliștii au la dispoziție birouri de lucru și, dacă treaba devine mai serioasă, un studio TV; acesta se poate rezerva de politicieni care doresc să dea interviuri sau de televiziuni.
A fost amenajată inclusiv o galerie de artă. Vă arătăm câteva sculpturi din expoziția curentă.
Sala mare de ședințe o cunoașteți de la știri; și nu e chiar atât de mare. Europarlamentarii o preferă pe cea de la Strasbourg, unde însă funcționează o săptămână pe lună. Există și săli de ședințe pentru diversele comisii ale Parlamentului European, relativ înghesuite.
Pe un hol de la etajul 3 sunt prinse pe perete fotografii cu toți președinții Parlamentului European. 30 de fețe, dintre care numai trei de femei. Actualmente, știți, e tot o doamnă, Roberta Metsola, din Malta. Președinții îndeplinesc mandate de doi ani și jumătate.
Birourile europarlamentarilor sunt într-o altă aripă. Pare un hotel cu multe camere și fiecare are numele pe ușă. Un birou conține trei încăperi, una principală, pentru deputat, și două secundare, pentru consilierii săi. Un europarlamentar german s-a gândit să-și aducă de acasă un joc, ca să nu se plictisească la birou.
Parlamentul European are trei sedii oficiale – Bruxelles (Belgia), Luxemburg și Strasbourg (Franța). Luxemburg este doar sediul birourilor administrative, secretariatul general.