GALERIE FOTO. Un proiect cu peste 300 de locuințe a fost blocat. Comparat cu „Sigma”

Autor  Tudor Știrbu   în       6 luni în urmã     1828 Vizualizări.  

Un proiect imobiliar de foarte mari dimensiuni a fost pus în dezbatere în ședința Comisiei tehnice de urbanism de miercuri, 17 aprilie, de la Consiliul Județean Cluj. Proiectul vizează construirea a 6 blocuri cu subsol, spații comerciale la parter și cu 5 până la 9 etaje de apartamente în municipiul Cluj-Napoca, în zona străzilor Tăbăcarilor – Porțelanului (cartierul Mărăști). Adică peste 300 de locuințe.

După aproape o jumătate de oră de discuții foarte aprinse, membrii Comisiei tehnice de urbanism au decis să amâne luarea unei decizii în ședința de azi. Ca idee, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a fost nemulțumit de arhitectura propusă și de numărul foarte mare de unități locative. În plus, a fost recomandată o ședință comună între comisia de la județ și cea de la municipiu.

11.500

de metri pătrați au pus la comun acționarii tuturor companiilor implicate în proiect pentru realizarea acestui proiect imobiliar.

Parcela studiată se află în spatele fostei clădiri administrative de la Clujana, iar terenul merge până în gardul vechii fabrici. Deși vizează construirea unui ansamblu imobiliar în municipiul Cluj-Napoca, proiectul a ajuns în dezbaterea Comisiei tehnice de urbanism de la CJ Cluj întrucât avea nevoie și de avizul specialiștilor în urbanism de la județ, mai ales că este vorba și despre o zonă de protecție istorică.

323

de apartamente urmează să fie construite în cadrul acestui proiect.

Practic ar urma să fie câte două imobile cu cinci, cu șase și cu nouă etaje; numărul total al apartamentelor propuse este de 323, iar al parcărilor de 421.

Proiectul a obținut, la sfârșitul lunii februarie 2024, un set de avize de la Primăria Cluj-Napoca, după ce precedentele avize au expirat, iar astăzi a fost prezentat și în ședința CTATU de la CJ Cluj.

Pe durata prezentării, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, și-a exprimat nemulțumirea vizavi de arhitectura propusă și de numărul foarte mare de unități locative. Salanță s-a referit la partea de ilustrări urbanistice și a comparat arhitectura clădirii cu cea a imobilului Sigma, din Zorilor. Cu toate acestea, la faza PUZ, partea de arhitectură este doar orientativă.

DECLARAȚIE

„Sincer, când mă uit la această planșă, mă duce foarte mult cu gândul pe care îl văd destul de des, respectiv la acel ansamblu de pe Observatorului. Și nu cred că este un exemplu normal. (…) Întrebarea este din Regulamentul Local de Urbanism: cum v-ați asigurat că în faza următoare veți ajunge la o arhitectură altfel decât cea pe care ne-o propuneți?”.

Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj

Reprezentanta proiectantului a spus că nu dorește neapărat să schimbe această variantă, ci doar să o îmbunătățească.

„Deocamdată suntem la faza de PUZ, iar când vom ajunge la faza de DTAC (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire – n.r.) se va studia și compartimentarea și se va face o corelare între ce există în interior și ce va fi în exterior. Probabil că vor fi alte fațade, dar ca volum nu ne dorim neapărat să schimbăm”, a transmis reprezentanta proiectantului.

La finalul prezentării, arhitectul șef al județului a propus o amânare și o ședință comună între comisiile de urbanism de la Consiliul Județean și de la municipiu care să ia o decizie finală vizavi de acest proiect.

Au fost 5 voturi „pentru” această propunere și un vot „împotrivă”.

Proiectantul acestui ansamblu imobiliar este arhitectul Sorin Scripcariu, prin societatea Scripcariu Birou de Arhitectură s.r.l. Arhitectul Sorin Scripcariu n-a fost prezent în ședința de astăzi; prezentarea a fost făcută de către o colegă de birou.

7

clădiri sunt propuse pe terenul studiat prin planul urbanistic zonal. Una va găzdui o creșă, care urmează să fie donată Primăriei.

Una dintre companiile implicate este Newline Building; aici majoritar este omul de afaceri Gicu Buzdugan, supranumit „regele betoanelor”, iar printre acționarii mai mici este Daniel Sabău, care a construit blocul de alături, pe strada Porțelanului, chiar lângă Someș. Mai sunt implicate societățile Elconet, Tipoavias și Jolidon International.

Citește și acest articol care îți spune de unde a plecat acest proiect:

FOTO. Proiectul imobiliar de vizavi de Carbochim. Va avea 6 blocuri și 323 de apartamente, dar și o creșă

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.